Planta lunii: socul

(knipseline / pixelio.de)
Elisabeth Horbach
30.11.2008

Vara tarziu, este momentul perfect de aduna soc si de a face o dulceata delicioasa.Planta, (sambucus nigra in latina) este usor de identificat datorita fructelor sale lucioase de culoare negru-violet.In ciuda faptului ca fructele arata tentant pe ram, nu este o idee buna sa consumati fructele crude: ele nu sunt digerabile, si vor cauza un disconfort abdominal sever.Pregatirea fructelor ,totusi, distruge componenta solanine , care cauzeaza disconfortul.

Tufa socului este rara si aerisita. Este usor sa scoti miezul cand lemnul este tanar.Daca dai cateva gauri intr-o tulpina goala si legi cateva tulpini impreuna vei obtine un clopot-de-vant incantator. Romanii numeau tulpinile care au fost gaurite “sambucus”.

Fructele negre si zemoase ale socului sunt in contrast puternic cu florile parfumate de culoare crem care infrumuseteaza tufele in mai. Se poate prepara un vin de soc acidulat din flori. Ca sa preparati vinul, trebuie sa asteptati o vreme insorita ca sa puteti culege florile, intrucat drojdia necesara procesului de fermentatie se gaseste in polen. O reteta usoara de vin acidulat spune sa luati 20 de flori mari si sa le puneti in 8 litri de apa, impreuina cu un kilogram de zahar, 30 de grame de acid citric si 2 lamai taiate cubulete. Acoperiti recipientul cu un prosop si lasati amestecul sa stea la o temperatura constanta. Amestecati din cand in cand, si dupa trei sau patru zile filtrati(o sita pentru ceai este potrivita). Sticlele vor trebui sa fie tari ca sa reziste la presiunea enorma care va creste in cateva zile datorita procesului de fermentatie. Mie imi place sa folosesc sticle de suc. Dupa 6 saptamani, veti avea un vin de vara spumos, cu un continut de alcool de aproximativ 6%.

Puteti de asemenea sa prajiti florile in aluat de clatite in ulei. Ceaiul preparat din flori de soc are efect impotriva racelilor. Adaugarea florilor in apa de baie o sa va ajute sa va calmati. Puteti, de asemenea sa faceti ulei de soc sau chiar otet din flori. Ca sa preparati otetul, puneti flori de soc, fara tulpini, in otet de vin alb. Strecurati florile dupa patru saptamani si folositi otetul pentru salate de vara.

Nu toata lumea apreciaza mirosul distictiv al florilor uscate de soc. Totusi, ca sa ne intoarcem la fructe: o buna cale de a le transforma in suc este sa le culegeti de pe tulpina si sa le incalziti incet pana le crapa invelisul. In acel moment, puteti sa strecurati sucul, pe care trebuie apoi sa-l fierbeti cu putin zahar si sa-l turnati in sticle care au fost anterior clatite cu apa firbinte. Ca o alternativa, puteti folosi zahar conservat si sa transformati totul in jeleu. Puteti sa culegeti fructele si dupa ce s-au uscat pe tulpina, sarind astfel peste un pas, deoarece fructele uscate nu trebuie incalzite. Fructele pot fi adaugate direct in musli(un mic dejun de cereale ce contine fructe si seminte intregi). Ar trebui mentionat ca femeile gravide si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume soc in anumite forme.

In vremurile de demult, fiecare casa sau cabana avea in spate o tufa de soc. Se credea ca “Frau Holle”(Mama Hulda sau Mama Holle, un spirit malefic despre care povestesc fratii Grimm in istorisirile lor) traia printre ramurile sale, iar tufele nu erau niciodata curatate sau taiate fara un motiv serios.

Elisabeth Horbach este un ghid turistic botanic.

Site-ul ei web este elisabeth-horbach.de.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor