Plan controversat privind împărţirea Afganistanului pe regiuni, dintre care unele să fie conduse de talibani
Afganistanul ar putea fi împărţit în opt regiuni separate, dintre care unele ar urma să fie conduse de către talibani, potrivit unui controversat plan aflat în discuţie la Washington şi Londra, relatează în ediţia sa de luni cotidianul Independent.
Cu nume de cod ''Plan C'', documentul radical pentru viitorul Afganistanului prezintă reformele ce-i vor conferi preşedintelui Hamid Karzai un rol figurativ.
Planul, conceput de deputatul conservator britanic Tobias Ellwood, consilier la Foreign Office (MAE britanic), avertizează că Afganistanul va avea parte de un viitor ''sumbru'' dacă este lăsat să se descurce singur. Ellwood consideră că un Afganistan ''regionalizat'', condus de un prim-ministru puternic, se va ocupa de probleme precum slaba guvernare, disputele tribale şi corupţie, în legătură cu care mulţi se tem că vor arunca ţara în haos după ce Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) se va retrage la sfârşitul lui 2014.
Surse guvernamentale de rang înalt au confirmat că Planul C, privind găsirea unei soluţii politice pentru Afganistan, a fost prezentat ministrului britanic de externe, William Hague, şi discutat cu oficiali la Casa Albă. Tobias Ellwood, fost căpitan în regimentul britanic de infanterie Royal Green Jackets, a discutat planul şi cu oficiali guvernamentali pakistanezi la Londra.
Dar experţii au criticat tentativa de ''impunere'' a unui sistem democratic Afganistanului şi au insistat asupra faptului că liderii coaliţiei internaţionale ar trebui să se concentreze pe o strategie militară de ieşire din Afganistan care să le permită să-şi retragă forţele până în 2014.
''Cine este parlamentarul britanic care stă la Londra şi decide pentru Afganistan?'', se întreabă Wazhma Frogh, director executiv la ''Afghanistan's Research Institute for Women, Peace and Security'', adăugând: ''Ar trebui noi, poporul acestei ţări, să decidem dacă dorim împărţirea pe regiuni ori prăbuşirea ca naţie. M-a surprins să văd că un deputat dintr-o ţară democratică trasează viitorul şi dă soluţii pentru o ţară în care el nu o să trăiască şi unde copiii lui nu or să trăiască''.
Ellwood consideră că este necesară o soluţie politică, care să-i inclusă chiar şi pe talibani, pentru a garanta stabilitatea pe termen lung a Afganistanului.
''ISAF ar putea fi astfel sigură că strategia sa revizuită de securitate funcţionează în cele din urmă, dar ameninţarea insurgenţilor nu va fi înlăturată doar de o singură forţă'', a declarat el într-un raport consultat de Independent. ''Talibanii nu vor intra într-un dialog constructiv dacă nu va exista o strategie politică fezabilă la care să poată participa şi ei. O soluţie alternativă oferă o structură politică mai puţin centralizată, care să reflecte mai bine componenţa etnică a ţării, centrele economice deja stabilite şi interesele regionale al talibanilor, care ar putea fi apoi încurajaţi către o soluţionare politică''.
Planul împarte Afganistanul în opt zone organizate în jurul ''centrelor economice'' Kabul, Kandahar, Herat, Mazar-i-Sharif, Kunduz, Jalalabad, Khost şi Bamyan. Zonele vor fi administrate de un consiliu care să reprezinte diferitele grupuri etnice şi care să fie monitorizat de una sau mai multe ţări străine.
Ellwood susţine, de asemenea, crearea unui post de prim-ministru, cu multe din puterile ''disproporţionate'' deţinute în prezent de către preşedinte, care vor contribui la diminuarea temerilor în legătură cu o persoană care se află la conducerea ţării timp de aproape opt ani.
Thomas Rutting, codirector la ''Afghanistan Analysts Network'', este însă de părere că ''împărţirea ţării în astfel de regiuni va duce la consolidarea împuterniciţilor locali şi a celor care erau cunoscuţi înainte de război ca ''şefi ai războiului'', a căror proastă gestionare între 1992 şi 1996 a dus la ascensiunea talibanilor pe primul loc.