Plahotniuc: Partidul Democrat nu este dependent de mine, mi-am depus astăzi mandatul de preşedinte

Maria Maevschi
24.06.2019

alte articole

Vlad Plahotniuc, liderul PD (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
24.06.2019

Tentativa eşuată de a prelua, din nou, conducerea Republicii Moldova, l-a făcut pe Vlad Plahotniuc, după evadarea din ţară, să renunţe şi la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat. Anunţul a fost făcut chiar de Plahotniuc, specificând că ar fi luat această decizie după ce ar fi reflectat zilele acestea la situaţia prin care trece Partidul Democrat, în contextul în care se află în opoziţie.

Continuând pe aceeaşi linie de victimizare, fostul lider PD, a ţinut să specifice că „aşa cum au remarcat toţi, inclusiv partenerii externi, PDM a făcut transferul de putere în mod paşnic, păstrându-se ordinea şi echilibrul în ţară, fără a expune cetăţenii la riscuri”, omiţând totuşi faptul că intrarea în mai multe instituţii ale statului, printre care clădirea Guvernului, a Ministerului de Interne, precum şi a Procuraturii, au fost blocate timp de mai multe zile de persoane care s-au declarat susţinători ai democraţilor.

Mai mult decât atât, Plahotniuc consideră că Partidul Democrat ar fi ţinut sub o presiune uriaşă, din cauză că unii (majoritatea parlamentară n.r.) şi-au greşit ţinta. „Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul”.

Partidul Democrat a ajuns în opoziţie pentru că a luat decizia de a nu face alianţă cu un partid care încerca să impună o agendă străină ţării noastre, contrară intereselor cetăţenilor moldoveni. Dacă pentru asta trebuie să plătească politic, partidul trebuie să fie gata să-şi asume acest lucru şi să meargă înainte cu demnitate. Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă într-o situaţie care ar fi putut pune sub risc pe termen lung Republica Moldova şi pe cetăţenii ei.

„Cine vrea să se răfuiască politic să o facă cu mine, îmi asum eu integral rolul de ţintă a abuzurilor de orice fel, dar să nu se războiască cu colegii din partid, cu colegii din fracţiunea parlamentară a partidului.

Ştiu, azi, unii sunt euforici, alţii sunt plini de resentimente şi dorinţa de răzbunare, acestea toate vor trece, dar problemele din ţară rămân şi trebuie rezolvate. O fracţiune a Partidului Democrat cu deputaţi şantajaţi şi presaţi, poate să devină o fracţiune vulnerabilă, lucru care ar putea fi chiar în defavoarea celor care astăzi comit aceste abuzuri şi presiuni politice”, a menţionat Plahotniuc, fără să specifice cine şi de ce ar şantaja şi presa deputaţii PD.

În context, Plahotniuc a punctat că a decis să renunţe la şefia PD-ului, deoarece „partidele pro-europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauză că au o problemă cu mine”.

Mai mult decât atât, pentru a îndepărta acest aşa-zis obstacol şi pentru a arătat că PD nu este dependent de un singur om, „nu este dependent de mine, mi-am depus astăzi mandatul de preşedinte al partidului şi le-am propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere şi a aproba un nou program politic. De asemenea, pentru a opri speculaţiile posibile, declar că am decis să nu mai candidez la acest congres pentru vreo funcţie în partid”.

Cât despre mandatul de deputat, Plahotniuc nu va renunţa la el, specificând că l-ar fi primit de la cetăţeni, „fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie”, adăugând că „nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor