Moldova: UE oferă zece milioane de euro pentru reformarea sistemului de justiţie

Uniunea Europeană oferă suplimentar zece milioane de euro pentru realizarea a trei proiecte noi privind reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei „Asistenţă tehnică pentru reforma justiţiei”, la care a participat şi prim-ministrul Iurie Leancă, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului, scrie Moldpres.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
17.11.2014

Uniunea Europeană oferă suplimentar zece milioane de euro pentru realizarea a trei proiecte noi privind reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei „Asistenţă tehnică pentru reforma justiţiei”, la care a participat şi prim-ministrul Iurie Leancă, a relatat Moldpres.

Proiectele îşi propun susţinerea sistemului judiciar, sporirea eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei instanţelor de judecată din Moldova. Această asistenţă se referă şi la domeniul de investigare prejudiciară, urmărire penală şi organizarea apărării în ţară.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că reformarea justiţiei şi stârpirea corupţiei sunt iminente, dacă dorim să trăim într-o ţară mai bună, în care oamenii se simt protejaţi de lege şi egali în faţa legii.

„Orice experienţă negativă pe care o trăieşte un om în raport cu sistemul judiciar nu loveşte, pur si simplu, în această persoană - ea loveşte în stat şi în încrederea cetăţenilor faţă de actul justiţiei în general. Şi este o situaţie pe care nu mai avem dreptul să o tolerăm”, a precizat şeful Executivului.

Prim-ministrul a vorbit şi despre acţiunile pe care le întreprinde Guvernul, în mod special Ministerul Justiţiei, prin punerea în aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei. De asemenea, a subliniat importanţa implicării la un alt nivel din partea Uniunii Europene cum ar fi, venirea unei misiuni EUJUST în care, în principal, judecătorii, procurorii şi ofiţerii de la Centrul Naţional Anticorupţie să fie asistaţi în activitatea lor şi să fie monitorizaţi pentru o perioadă de doi-trei ani.

''Ne aşteptăm că aceste proiecte lansate vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiţiei. Astfel veţi avea un sistem de justiţie mai responsabil, transparent şi independent, ca rezultat va avea un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi a tuturor cetăţenilor din Republica Moldova”, a declarat Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Anterior, pentru reforma justiţiei, Uniunea Europeană a mai oferit un sprijin financiar de 60 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor