Pirateria somaleză, în criză

Ultimul atac reuşit al piraţilor în largul ţărmrilor Somaliei este de acum aproape două luni, din 19 iunie, când o mică ambarcaţiune locală a fost asaltată. Aproape două luni fără nave sechestrare arată că pirateria somaleză este în criză, după cinci ani de afacere înfloritoare, notează vineri ziarul ABC.
Pirat somalez cu o armă de calibru mare pe o plajă, în oraşul somalez central Hobyo. (Roberto Schmidt / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.08.2012

Ultimul atac reuşit al piraţilor în largul ţărmrilor Somaliei este de acum aproape două luni, din 19 iunie, când o mică ambarcaţiune locală a fost asaltată. Aproape două luni fără nave sechestrare arată că pirateria somaleză este în criză, după cinci ani de afacere înfloritoare, notează vineri ziarul ABC.

Potrivit datelor Biroului Maritim Internaţional, ultimul atac reuşit datează deja din 19 iunie când un 'dhow', o mică ambarcaţiune locală, a fost asaltată. Totuşi, ultima tentativă de abordaj a unei nave occidentale s-a produs în urmă cu o săptămână - de data aceasta un cargou ce naviga sub pavilion maltez - dar care a eşuat. Prin urmare cifrele sunt încurajatoare, cel puţin în privinţa ambarcaţiunilor. De la începutul anului s-au produs 70 de atacuri şi 13 sechestrări de nave. Însă din cele 187 de acţiuni înregistrate pe coastele Somaliei şi Golfului Aden în primele şase luni ale anului 2011, doar 22 au fost reuşite şi au dus la capturarea echipajului. Un număr ce contrastează cu succesul de 50% înregistrat cu acest tip de atacuri, în 2008.

Situaţia nu este la fel de încurajatoare în privinţa echipajelor luate ostatice de piraţii somalezi: 174 de marinari se află încă în puterea lor; unii chiar de peste un an. 'Este tot mai evident că piraţii trebuie să-şi schimbe drastic strategia dacă vor să domine, din nou, jocul', a declarat ABC, Andrew Mwangura, coordonator al Programului de Asistenţă a Marinarilor pentru Africa de Est. În opinia sa, investitorii care conduc pirateria în apele oceanului Indian au pus deja ochii pe negoţul răpirilor terestre. 'Pentru nave plăţile se lungesc în medie cinci luni. În timp ce răpirile de cetăţeni occidentali în mediu terestru aduc bani rapizi şi fără complicaţii', remarcă expertul.

Motivele acestui regres îi împarte în două tabere pe analişti. În timp ce unii invocă anotimpul musonilor deosebit de greu în Oceanul Indian (şi care împiedică abordajul navelor), alţii dau vina pe creşterea securităţii navelor pentru a explica această criză a afacerii. Peste 170 de milioane de dolari au fost obţinuţi din piraterie în 2011. Dar Asociaţia de securitate pentru industria maritimă (Sami) estimează că peste 200 de firme de securitate operează în prezent împotriva piraţilor somalezi (din care circa 80% sunt britanice).

Organizaţia One Earth Future a dezvăluit că, în 2011, companiile de navigaţie au cheltuit circa 1,1 miliarde de dolari pentru a asigura securitatea privată a ambarcaţiunilor care navighează în apele oceanului Indian (costul unei echipe formate din patru persoane se ridică la 5.000 de dolari pe zi). Totuşi, lipsa de capacităţi sau virulenţa excesivă sunt uneori singurul apanaj al acestor firme de securitate. Potrivit analistului James Wilkes, marea majoritate a acestor firme contractate nu îndeplinesc normele de securitate şi criteriile industriei. În multe cazuri nici măcar nu au permis de port armă sau asigurări.

Principalul protagonist în combaterea flagelului pirateriei rămâne prin urmare misiunea europeană Atalanta. În luna mai, elicoptere ale acestei misiuni de luptă împotriva pirateriei au lansat primul atac terestru în Somalia care a dus la distrugerea a cinci şalupe în apropiere de Harardhere, considerat principalul bastion al piraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor