Piloţii de la Ryanair susţin că şefii încearcă să-i facă să păstreze tăcerea în privinţa siguranţei pasagerilor

Piloţii companiei aeriene low-budget Ryanair şi-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la siguranţa pasagerilor şi susţin că şefii lor încearcă să-i facă să păstreze tăcerea în privinţa acestor temeri, relatează Daily Mail.
Avion al companiei aeriene low-budget Ryanair (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.08.2013

Piloţii companiei aeriene low-budget Ryanair şi-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la siguranţa pasagerilor şi susţin că şefii lor încearcă să-i facă să păstreze tăcerea în privinţa acestor temeri, relatează Daily Mail.

Într-un sondaj intern realizat pe un număr de 1.000 de piloţi, două treimi dintre aceştia au declarat că nu se simt confortabil să ridice probleme legate de siguranţa zborurilor în cadrul companiei la care lucrează, iar nouă din zece au precizat că Ryanair nu are o "cultură a siguranţei deschisă şi transparentă".

Dezvăluirile vin la doar câteva luni după ce trei avioane ale Ryanair au fost forţate să aterizeze de urgenţă în Spania, în aceeaşi zi, după ce aparent rămăseseră fără combustibil.

Sondajul a ajuns în posesia Channel 4, care l-a inclus într-un documentar din seria 'Dispatches', în care un pilot sub acoperirea anonimatului susţine că angajaţii se tem să le împărtăşească şefilor temerile legate de siguranţă.

"Îmi este foarte greu să vorbesc cu ei, iar tonul folosit este cu adevărat neobişnuit pentru o companie aeriană. Este de obicei vorba de ameninţări şi de intimidare", a adăugat pilotul.

Potrivit Daily Mail, se crede că trei sferturi dintre piloţii Ryanair lucrează cu contracte fără ore de muncă şi trebuie să plătească pentru toate cheltuielile, inclusiv pentru uniforme, legitimaţii, transport şi cazarea la hotel.

În documentarul "Ryanair: Secretele din cabina de pilotaj", unul dintre piloţi mărturiseşte: "Aproximativ 70% dintre piloţii noştri, dacă nu chiar mai mult, sunt pe contracte fără ore de muncă, fiind plătiţi doar în cazul în care zboară. Aceasta este, deci, presiunea".

În luna aprilie a acestui an, mai multe sute de piloţi au semnat o petiţie către autorităţile de reglementare irlandeze şi europene pentru a examina impactul contractelor de muncă Ryanair privind siguranţa.

Luna trecută, presa a aflat că piloţilor de la Ryanair li s-a cerut să zboare mai încet în încercarea de a economisi bani pe combustibil, după o scădere a profitului trimestrial al companiei.

Studiul menţionat a fost comandat de către The Ryanair Pilot Group, un organism care reprezintă peste jumătate dintre cei 2.500 de piloţi ai companiei, dar nu este recunoscut de către aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor