Pieţele bursiere au căzut pe măsură ce tarifele lui Trump, inclusiv cele de 104% pentru China, intră în vigoare

(Captură Foto)
Redacţia
09.04.2025

SUA şi China se îndreaptă către un război comercial total, Donald Trump declanşând miercuri un nou val de tarife împotriva a zeci de parteneri, care a provocat o nouă zi de turbulenţe pe piaţa bursieră, transmite Guardian.

Economia mondială a fost zdruncinată de la intrarea în vigoare, la sfârşitul săptămânii, a unor tarife americane de 10 %, care au provocat vânzări dramatice pe pieţele din întreaga lume şi au stârnit temeri de recesiune.

Tarifele la importurile în SUA din zeci de economii au crescut şi mai mult miercuri de la ora 00.01 EST (05.01 BST), tarifele impuse produselor chinezeşti de la revenirea lui Trump la Casa Albă ajungând la un nivel uluitor de 104%. Noile tarife impuse pentru 57 de ţări, teritorii şi blocuri ţintă includ rate de 20% pentru UE, 26% pentru India şi 49% pentru Cambodgia.

Pieţele europene s-au depreciat din nou miercuri dimineaţă la începutul şedinţei de tranzacţionare, indicii principali scăzând în Regatul Unit, Germania, Franţa şi Spania. Indicele FTSE 100 din Londra a scăzut cu 2,2% după deschidere, anulând cea mai mare parte a câştigurilor de marţi. În plus, indicele german Dax a scăzut cu aproximativ 2,3%, indicele francez Cac 40 a scăzut cu 2,4%, iar indicele spaniol Ibex a scăzut cu 2%.

Scăderile au urmat unei alte zile tumultoase pe unele pieţe asiatice. Indicele de referinţă Nikkei din Japonia a închis în scădere cu aproape 4%, în timp ce indicele bursier de referinţă din Taiwan a scăzut cu 5,8%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a recuperat unele scăderi anterioare şi a închis în scădere cu 0,4%, iar indicele Kospi 200 din Coreea de Sud a scăzut cu 1,8%.

Cu toate acestea, pieţele bursiere din China au crescut, părând să reziste furtunii după intervenţiile guvernamentale. Indicele compozit SSE din Shanghai a încheiat ziua în creştere cu 1,1%, în timp ce indicele compozit Shenzhen SE a crescut cu 2,2%.

Miercuri, preţul petrolului a scăzut pentru a cincea zi consecutiv, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, din februarie 2021, din cauza temerilor că un război comercial la nivel mondial ar diminua cererea şi ar afecta creşterea economică.

Noul val de tarife este adaptat la anumite ţări pe baza unei formule care a fost criticată de economişti, care împarte deficitul comercial de bunuri la dublul valorii totale a importurilor.

„Preşedintele Trump are o coloană vertebrală de oţel şi nu se va rupe”, a declarat marţi secretarul de presă, Karoline Leavitt. „Iar America nu va ceda sub conducerea sa”.

Acţiunile americane au scăzut marţi pentru a patra zi de tranzacţionare consecutivă de la anunţul privind tarifele lui Trump de săptămâna trecută, indicele S&P 500 închizând sub 5.000 pentru prima dată în aproape un an.

Mai multe guverne au anunţat măsuri intervenţioniste, inclusiv Taiwan, care a pre-autorizat fonduri de stabilizare de urgenţă pentru bursă. Seulul a anunţat un pachet de sprijin de urgenţă de 2 miliarde USD pentru sectorul său auto, care include sprijin financiar, reduceri de taxe şi subvenţii. Se preconizează că tarifele de 25% impuse de Trump pentru automobilele şi camioanele uşoare importate vor avea un impact semnificativ asupra industriei coreene.

Banca centrală a Noii Zeelande a redus ratele dobânzilor citând tarifele SUA, afirmând că „incertitudinea privind politica comercială globală (a) slăbit perspectivele”.

Trump consideră că politica sa va revigora baza manufacturieră pierdută prin forţarea companiilor să se relocalizeze în SUA. Însă mulţi experţi în afaceri şi economişti se întreabă cât de repede - sau chiar niciodată - se poate întâmpla acest lucru, avertizând cu privire la o inflaţie mai mare pe măsură ce tarifele cresc preţurile.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că noile tarife au fost la niveluri „maxime” şi şi-a exprimat încrederea că negocierile le vor reduce.

„Cred că veţi vedea câteva ţări foarte mari cu deficite comerciale mari [faţă de SUA] care se vor prezenta foarte repede”, a declarat el marţi la CNBC, reţeaua de ştiri financiare. „Dacă vin la masă cu propuneri solide, cred că putem ajunge la nişte acorduri bune”.

Trump a fost întrebat luni dacă tarifele pregătesc terenul pentru negocieri cu ţările sau sunt permanente. „Ei bine, ambele pot fi adevărate”, a declarat el reporterilor. „Pot exista tarife permanente şi pot exista, de asemenea, negocieri”.

Trump a susţinut marţi că SUA „încasează aproape 2 miliarde USD pe zi” din tarife. În cadrul unui discurs de seară adresat legislatorilor republicani, Trump a declarat că va anunţa în curând tarife „majore” pentru importurile de produse farmaceutice, argumentând că taxele vor împinge companiile farmaceutice să îşi mute operaţiunile de producţie în SUA.

Administraţia a programat discuţii cu Coreea de Sud şi Japonia, doi aliaţi apropiaţi şi parteneri comerciali importanţi, iar prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, urmează să efectueze o vizită săptămâna viitoare.

„Acestea sunt acorduri personalizate, foarte personalizate”, a declarat Trump la un eveniment organizat la Casa Albă. „Am avut discuţii cu multe, multe ţări, peste 70, toate vor să vină. Problema noastră este că nu putem vedea atât de multe atât de repede.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor