Piese de operă importante găzduite de teatrele de operă din ţară în luna februarie

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Vă oferim, cu prilejul acestui scurt articol de recomandare, o selecţie a unor piese de operă importante, inclusiv premiere ale stagiunii, care sunt puse în scenă în mai multe mari oraşe din ţară, prin intermediul teatrelor Operei Naţionale.

Astfel, la Opera Naţională din Bucureşti (ONB) va avea loc premiera operei Falstaff[1] de Giuseppe Verdi, o comedie lirică având libretul scris de Arrigo Boito. Textul cântat al acestei creaţii reprezintă, în cea mai mare parte, o adaptare după textul piesei shakespeariene Nevestele vesele din Windsor. În prezenta stagiune a ONB, vom putea vedea pe 19 februarie premiera spectacolului Falstaff în regia lui Graham Vick, cu muzicianul spaniol Guillermo Garcia Calvo aflat la pupitrul dirijoral. Protagonistul operei va fi interpretat de baritonul Ştefan Ignat.

Pe 29 februarie, sub semnul Festivalului Internaţional Mozart, se va afla o reprezentaţie desfăşurată la Opera Naţională din Braşov, unde vom putea urmări o operă plină de umor şi inteligenţă artistică. Este vorba despre Cosi fan tutte[2], al cărui libret îi aparţine lui Lorenzo da Ponte. Regia spectacolului poartă semnătura domnului Cristian Mihăilescu, iar bagheta dirijorală îi revine muzicianului japonez Daisuke Soga.

Opera Naţională din Cluj va găzdui în data de 27 februarie opera Trubadurul[3] (Il Trovatore) de Giuseppe Verdi, al cărei libret îi aparţine, în cea mai mare parte, lui Salvadore Cammarano. Pornind de la o dramă literară intitulată El trovator,scrisă de Antonio Garcia Gutiérrez, această piesă muzicală include teme precum iubire, moarte, război şi eroism. Spectacolul ONC, cu tenorul Hector Lopez în rolul protagonistului Manrico, o are, în calitate de regizor, pe doamna Rodica Popescu Moisa, şi, ca dirijor, pe domnul Adrian Morar.

Premieră pe 26 februarie la Opera Naţională din Craiova: opera Elixirul dragostei[4] (L’elisir d’amore) compusă de Gaetano Donizetti, pe un libret de Felice Romani, este o creaţie care îmbină iubirea, tematica rurală şi umorul. Regizorul András Kürthy coordonează spectacolul desfăşurat la ONC, iar coregrafia îi aparţine domnului Adrian Mureşan.

Opera Lucia di Lamermoor[5], o compoziţie semnată de acelaşi mare compozitor, Gaetano Donizetti, se va juca pe 21 februarie la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Constanţa. Acelaşi libretist a adaptat textul celebrului roman istoric plin de tragism al lui Walter Scott, intitulat Mireasa din Lamermoor. Dirijorul Gheorghe Stanciu este cel care va coordona acompaniamentul orchestral al reprezentaţiei.

La Opera Naţională din Timişoara va avea loc pe 25 februarie reprezentaţia operei Carmen[6], compusă de Georges Bizet, pe un libret de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy. Dirijorul Corina Cranciova se va afla la conducerea orchestrei, doamnei Marina Emandi-Tiron îi va reveni secţiunea regiei artistice a spectacolului, iar coregrafia îi va aparţine doamnei Carmen Cojocaru. Mezzosoprana Gabriella Varvari va interpreta rolul titular al celebrei opere de Georges Bizet.

Acestea se află printre piesele de operă importante, dintre care o parte sunt premiere ale curentei stagiuni, care se joacă la principalele noastre teatre lirice din ţară, acum, în luna februarie.

***

Dacă v-a plăcut acest articol despre piese de operă, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



Note:

[1] http://www.operanb.ro/spectacol/falstaff

[2] http://www.opera-braşov.ro/ro/spectacole/program-de-spectacole-februarie-2015.htm

[3] http://www.operacluj.ro/program.html#27

[4] http://operacraiova.ro/spectacol/elixirul-dragostei-g-donizetti-2

[5] http://tnobconstanta.ro/ai1ec_event/lucia-di-lammermoor-g-donizetti-2/?instance_id=858

[6] http://www.ort.ro/ro/spectacole-şi-evenimente/carmen-9