Blaga către Ponta, în Parlament: "Aţi deschis calea spre anarhie"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a lansat marţi un atac dur la adresa premierului Victor Ponta, de la tribuna sesiunii extraordinare a Parlamentului. "Aţi deschis calea spre anarhie!", i-a strigat Blaga premierului, acuzând totodată că USL urmăreşte suspendarea democraţiei şi a statului de drept.
Vasile Blaga, Preşedintele PDL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
03.07.2012

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a lansat marţi un atac dur la adresa premierului Victor Ponta, de la tribuna sesiunii extraordinare a Parlamentului. "Aţi deschis calea spre anarhie!", i-a strigat Blaga premierului, acuzând totodată că USL urmăreşte suspendarea democraţiei şi a statului de drept.

"Din păcate, ceea ce aţi făcut dvs. în această perioadă de guvernare este extrem de grav şi arată o dorinţă clară de suspendare a democraţiei şi a statului de drept. Consecinţele negative, atât imediate, cât şi pe termen lung ale acestui mod de guvernare sunt pe măsură. Prin comportamentul, declaraţiile şi prin unele decizii guvernamentale pe care le-aţi luat, arătaţi că principalul dvs. obiectiv este acapararea instituţiilor democratice în folosul USL şi suspendarea statului de drept", a precizat Blaga.

Blaga a acuzat că, în această perioadă, nu a văzut "nicio măsură pentru bunăstarea românilor, pentru crearea de noi locuri de muncă sau pentru atragerea investiţiilor atât de necesare României".

"Domnule prim-ministru Ponta, ne-aţi prezentat astăzi un fel de raport, ne-aţi spus că aţi fost la Consiliul European de la Bruxelles, însă nu ne-aţi spus că aţi făcut acest lucru încălcând grav Constituţia României, îndepărtând astfel România de normele europene. Aţi deschis calea spre anarhie, acesta de fapt este mesajul pe care l-aţi transmis românilor", a acuzat liderul PDL.

"Din păcate pentru români şi pentru România, realitatea este că numai dvs. vă bucuraţi de Europa. Pe români vreţi să-i scoateţi din Europa. Politicienii trebuie să fie un exemplu pentru cetăţenii lor. Ei sunt primii obligaţi care trebuie să acţioneze pentru respectul legii. Niciun om politic, niciun şef de guvern, oricum s-ar numi el, nu are voie să spună că legile sunt facultative atunci când nu-i convin sau că decizia unei instituţii fundamentale a statului democratic, cum este Curtea Constituţională, nu trebuie respectată pentru că nu-i este pe plac sau nu serveşte intereselor sale. Urmând exemplul dvs., domnule prim-ministru, mâine, cetăţenii acestei ţări o să spună că nu mai respectă nicio lege pentru că premierul a arătat că legile nu trebuie să fie respectate", a mai declarat Blaga.

Dublă lovitură a USL - la Senat şi în Camera Deputaţilor

Conducerea Senatului a decis marţi convocarea unei sesiuni extraordinare programată pentru ora 17.00, iar pe ordinea de zi figurează revocarea din funcţie a şefului instituţiei, Vasile Blaga şi alegerea unui nou preşedinte.

De asemenea, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, tot marţi, convocarea unei sesiuni extraordinare a forului. Astfel, marţi seară, la ora 19.00, Camera Deputaţilor va vota revocarea Robertei Anastase.

Cum poate fi revocat preşedintele Senatului - Regulament

Urmând exemplul dvs., domnule prim-ministru, mâine, cetăţenii acestei ţări o să spună că nu mai respectă nicio lege pentru că premierul a arătat că legile nu trebuie să fie respectate

Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări:

a) încalcă prevederile Constituţiei;

b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen. Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa.

Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.

Ce prevede decizia CCR

O altă prevedere care vizează schimbarea şefului Senatului este dată de o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. Potrivit acesteia, cererea de revocare a preşedintelui Senatului nu poate fi depusă decât de grupul care l-a desemnat pe preşedintele Senatului. "Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică", potrivit documentului. Această decizie ar putea fi invocată de PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor