Piaţa bursieră din China este afectată de o perioadă record de exod de capital

Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China
Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China (Youtube - screenshot)

Piaţa bursieră chineză este afectată de cea mai lungă perioadă de ieşiri de capital înregistrată vreodată, în condiţiile în care încetinirea tot mai accentuată a celei de-a doua economii mondiale îi sperie pe investitorii internaţionali, potrivit Business Insider.

Aproape 11 miliarde de dolari au fost scoase din acţiunile din ţara asiatică în cele 13 zile de tranzacţionare de până miercuri, informează Bloomberg.

Kweichow Moutai Co, producătorul numărul unu de băuturi alcoolice din China, a înregistrat cele mai mari vânzări, investitorii străini renunţând la acţiuni în valoare de 851 de milioane de dolari în perioada 7 - 18 august, potrivit publicaţiei.

Indicele CSI 300 al acţiunilor chinezeşti a atins săptămâna aceasta un minim al ultimelor nouă luni, ducând declinul de la maximul atins în februarie la aproximativ 13%, pe fondul nemulţumirii investitorilor faţă de o serie de date economice nefavorabile şi a lipsei percepute de intervenţie guvernamentală pentru a sprijini sectoarele aflate în dificultate, cum ar fi cel imobiliar.

De la pandemie încoace, economia chineză a înregistrat performanţe mult sub aşteptări, iar problemele sale s-au amplificat atât de mult în ultimele luni, încât preşedintele american Joe Biden a comparat-o săptămână trecută cu o "bombă cu ceas".

O problemă cheie care a afectat sentimentul investitorilor faţă de China este industria imobiliară în dificultate a ţării.

Sectorul imobiliar enorm din China reprezintă aproximativ 30% din producţia totală a ţării. Printre obstacolele cu care se confruntă acest sector se numără datoriile mari şi cererea slabă de noi proprietăţi. Acesta a fost un factor care a contribuit la încetinirea creşterii PIB-ului naţional în al doilea trimestru, care a fost de 6,3%, mult sub previziunile de până la 7,1%.

În ciuda promisiunii guvernului chinez de a sprijini sectorul aflat în dificultate, nu a fost anunţată încă nicio intervenţie concretă, iar orice efort de salvare ar putea sosi prea târziu pentru dezvoltatorii săi puternic îndatoraţi - cum ar fi Country Garden, care nu mai are timp să îşi plătească obligaţiunile scadente.