Phoenix Classics - 33 de ani de libertate

Epoch Times România
28.05.2010

Formaţia Phoenix a reuşit din nou să încânte, joi seară, la Sala Palatului, publicul bucureştean cu un nou proiect, conceptul "Phoenix Classics", prin care trupa a vrut să marcheze 33 de ani de la plecarea din România, la sfârşitul lunii mai 1977.

Chiar dacă spectacolul a început cu o întârziere de 45 de minute, cauzată de cei "care trebuiau să asigure proiecţia", ce a urmat a fost în stilul propriu al celor de la Phoenix: un tribut adus muzicii româneşti pure, aproximativ o oră şi jumătate de show în care muzica clasică s-a împletit cu melodiile cunoscute ale trupei, completate cu imagini proiectate pe un ecran poziţionat în fundalul scenei.

"Ne cerem scuze pentru întârziere. Nu a fost din vina noastră. Vine aparţine celor care trebuiau să asigure proiecţia. Ce este frumos este că noi ne descurcăm în orice situaţie, cu proiecţii sau fără proiecţii noi ştim să cântăm şi sperăm să vă placă ceea ce vom prezenta", a spus Nicu Covaci înainte să înceapă show-ul.

Spectacol a fost ceva nou la care s-a lucrat până în ultimul moment. S-a dorit şi s-a reuşit o sinteză între Rapsodia Română nr 1 în La Major şi albumul "Cei ce ne-au dat nume", iar pentru a doua jumătate a spectacolului s-a pus în scenă Rapsodia Română nr 2 în Re Major şi albumul "Mugur de Fluier".

Show-ul a început cu melodia "Cocoşii negrii", urmată imediat de acordurile Rapsodiei nr 1 a lui George Enescu, după care a venit iar rândul acordurilor lui Enescu, totul desfăşurându-se aproape fără pauză. Dacă Rapsodiile lui Enescu erau ascultate de spectatori în linişte, parcă vrăjiţi de notele aduse de pianul lui Nicolae Dumitru sau de oboiul lui Adrian Petrescu, melodiile de pe albumele Phoenix erau fredonate şi aplaudate de spectatori.

Dacă melodiile de pe cele două albume ale formaţiei au fost însoţite de imagini diferite pentru fiecare melodie în parte, derulate într-un ritm alert, Rapsodia Română nr 1 în La Major şi Rapsodia Română nr 2 în Re Major au fost însoţite de imagine în culori vii, câmpii de flori, apusuri sau răsărituri de soare, derulate într-un ritm mai lent.

La final, Nicu Covaci şi colegii săi nu au putut pleca până nu au interpretat şi cunoscuta melodie "Andrii Popa".

La spectacolul de la Sala Palatului au participat alături de vechii membri ai trupei invitaţii speciali Adrian Petrescu (oboi, sax) şi Nicolae Dumitru (pian).

"Phoenix", numită iniţial "Sfinţii", s-a constituit ca trupă de studenţi şi şcolari în 1962, la Timişoara. Începând cu anii "70, formaţia a intrat sub cenzura comunistă, iar în 1975, după un concert susţinut la Sarmizegetusa Dacica, apariţia trupei Phoenix a fost interzisă la televiziune.

În 2007, preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe membrii trupei "Phoenix", cu ocazia împlinirii a 45 de ani de activitate a grupului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor