Philip Alston neimpresionat de dorinţa Guvernului român de a eradica sărăcia (video)

Phillip Alston, Raportor special al ONU pe problme de sărăcie şi drepturile omului (Epoch Times România)
Gina Sturdza
12.11.2015
Se încarcă player-ul...

În cadrul unei conferinţei la Casa ONU din Bucureşti miercuri, raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a prezentat concluziile unui raport pe care l-a înaintat în această dimineaţa Guvernului român, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o în ţara noastră în perioada 2-11 noiembrie. Concluziile şi recomandările complete vor fi prezentate în cadrul unui raport către Consiliul pentru Drepturile Omului în iunie 2016.

Întrebat de presă despre existenţa unei comparaţii a situaţiei extremei săracii a României de acum 10 ani, 5 ani şi din prezent, raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului a afirmat că există o statistică oficială care arată o scădere foarte dramatică a ratelor sărăciei în ultimii 10 -15 ani "care l-a condus pe un oficial din Ministerul de Finanţe să-mi spună că, chiar dacă, România se confruntă cu multe probleme, din fericire problema sărăciei extreme nu se numără printre acestea".

"Deci am întrebat Banca Mondială, care are o foarte mare influenţă asupra procedurilor şi analizelor României şi mi s-a spus că acele statistici nu sunt demne de încredere şi că Banca Mondială nu se bazează pe ele [sublinierea noastră, n.r].

Deci înţelegerea mea este că este greu să înţelegem măsura în care există vreun progres, este clar că a avut loc un progres semnificativ (...) de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe stadiul în care este acum România - şi realitatea de astăzi este că avem o ţară bogată, fie că acceptaţi asta sau nu, sunt o grămadă de bani în România, este o ţară din Uniunea Europeană şi primeşte un suport enorm din partea UE şi să aibă acest fel de statistici pe care le are astăzi, nu este necesar. Şi dacă ar fi fost o schimbare în direcţia politică a guvernului, aceasta ar putea îmbunătăţi dramatic majoritatea acestor statistici într-un timp foarte scurt [sublinierea noastră, n.r]. Deci este o opţiune politică. Este numai una care până acum nu a fost luată", a mai opinat expertul ONU.

Philip Alston a preluat funcţia de raportor special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului în iunie 2014, în urma numirii sale de către Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law şi a ocupat în trecut diferite funcţii în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite printre care, Raportor Special privind execuţiile extrajudiciare, sumare asu arbitrare, Consilier Special pe probleme de obiective de dezvoltare ale mileniului pe lângă Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, precum şi Preşedinte al Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor