ONU aruncă muşte în supa lui Trump: Coreea de Nord îşi protejează rachetele nucleare
alte articole
Coreea de Nord depune eforturi pentru a se asigura că armele sale nucleare şi rachetele balistice nu pot fi distruse de lovituri militare, au declarat observatori ONU înaintea unei reuniuni între oficiali americani şi nord-coreeni destinată pregătirii celui de-al doilea summit privind denuclearizarea nord-coreeană, precizează Reuters.
Delegatul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, se va întâlni miercuri cu un reprezentat al regimului nord-coreean în Phenian pentru a pregăti un summit în această lună între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, a anunţat luni Departamentul de Stat american. Biegun a precizat că speră ca această întâlnire cu noul omolog nord-coreean, Kim Hyok-chol, va produce un set de măsuri concrete pentru viitorul summit Trump-Kim.
Biegun, care a avut duminică şi luni discuţii cu oficiali sud-coreeni în Seul, a precizat că în timpul întâlnirii de miercuri va urmări, printre altele, să obţină o înţelegere comună asupra rezultatelor dorite ale “eforturilor noastre comune”.
Oficialii sud-coreeni au declarat că Seul şi Washington doresc să se ajungă la un compromis care să accelereze denuclearizarea Coreei de Nord – desfiinţarea principalului complex nuclear nord-coreean Yongbyon, lucru care ar putea fi “răsplătit” prin măsuri de către SUA, inclusiv încheierea oficială a războiului coreean din 1950-1953 şi crearea unui birou de legătură.
Însă unii observatori care monitorizează sancţiunile aplicate de ONU au declarat într-un raport confidenţial prezentat comisiei de sancţiuni din cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi văzut luni de Reuters, că “au descoperit dovezi privind o tendinţă constantă a Coreei de Nord de a dispersa locurile de asamblare, stocare şi testare”.
Misiunea nord-coreeană la ONU nu a răspuns imediat solicitării de a comenta raportul prezentat vinerea trecută membrilor Consiliului de Securitate.
Primul summit Trump-Kim din iunie 2018 din Singapore s-a soldat cu promisiunea vagă a lui Kim în ceea ce priveşte denuclearizarea Peninsulei Coreene, unde SUA are staţionate trupe încă din perioada războiului coreean.
Oraşul vietnamez Danang este considerat a fi cea mai probabilă gazdă a următorului summit.
Săptămâna trecută, Trump a lăudat “progresul uimitor” în relaţiile cu Coreea de Nord, însă percepţia în SUA este aceea că statul comunist încă nu a făcut paşi concreţi în direcţia renunţării la programul de arme nucleare.
Observatorii au declarat că deţin dovezi referitoare la un transfer fără precedent de produse petroliere interzise în cantitate de peste 57.600 de barili şi în valoare de peste 5,7 milioane de dolari.
Coreea de Nord a declarat că nu va renunţa în mod unilateral la armele nucleare, ci numai dacă SUA înlătură orice ameninţare la adresa regimului comunist. În plus, ca o condiţie pentru pace, Phenianul a cerut de mult timp retragerea soldaţilor americani din Peninsula Coreeană.