Pfizer Inc se confrunta cu numeroase provocări

Evaziunea fiscală s-a transformat într-un joc favorit pentru mulţi indivizi bogaţi sau corporaţii globale. Mulţi angajează contabili de primă mână, familiarizaţi cu mutarea internaţională a banilor şi nu au nicio problemă în a plăti o groază de bani pentru a găsi un adăpost fiscal străin sau o modalitate de a ocoli legile fiscale existente din SUA.
Logo-ul corporaţiei Pfizer Inc. (Timothy A. Clary / AFP / Getty Images)
Heide B. Malhotra
06.12.2012

Evaziunea fiscală s-a transformat într-un joc favorit pentru mulţi indivizi bogaţi sau corporaţii globale. Mulţi angajează contabili de primă mână, familiarizaţi cu mutarea internaţională a banilor şi nu au nicio problemă în a plăti o groază de bani pentru a găsi un adăpost fiscal străin sau o modalitate de a ocoli legile fiscale existente din SUA.

Corporaţii mari şi bogate profită de siguranţa, infrastructura şi legile existente ale unei ţări, cum ar fi Statele Unite, fără a plăti pentru ele. La urma urmei există o mulţime de cetăţeni şi corporaţii mici americane obişnuite care îşi plătesc partea lor echitabilă de impozite pentru a asigura privilegiile de care se bucură cei care nu plătesc impozite.

"Estimăm că valoarea fondurilor deţinute offshore de către persoane [din toată lumea] este de circa 11,5 trilioane de dolari - rezultând o pierdere anuală a impozitului pe veniturile din aceste active de circa 250 de miliarde de dolari", potrivit unui scurt raport postat de site-ul Tax Justice Network.

Cea mai recentă victimă a vânătorii după evazioniştii fiscali

Pfizer Inc a devenit cea mai recentă victimă a Comisiei Americane de Securitate şi Schimb (SEC), în vânătoarea de a prinde evazioniştii fiscali.

Într-o scrisoare din luna mai către Pfizer, publicată pe site-ul SEC, SEC a cerut consilierului şef pentru gestionare corporativă al companiei Pfizer să "furnizeze informaţiile propuse pentru a fi incluse în viitoarele declaraţii financiare periodice, informaţii care să explice de ce operaţiunile de pe piaţa internă au produs pierderi înainte de impozitare de 2,2 miliarde de dolari, iar operaţiunile internaţionale au produs câştiguri înainte de impozitare de 15 miliarde de dolari, în 2011."

Scrisoarea atrage atenţia asupra veniturilor interne ale companiei Pfizer de 26,9 miliarde de dolari şi ale veniturilor sale externe de 40,5 miliarde de dolari, întrebând de ce 40 la sută din profiturile sale au fost din vânzări în Statele Unite, în timp ce pierderile înainte de impozitare au fost 2,2 miliarde de dolari.

Potrivit unui articol de pe site-ul Wall St. Cheat Sheet, "prin plasarea profitului în jurisdicţii din străinătate cu puţine reglementări, Pfizer a fost în măsură să îşi reducă rata de impozitare."

SEC a cerut Pfizer să includă în viitoarele declaraţii fiscale periodice informaţii detaliate despre investiţiile străine din orice ţară, "în special din cele care întâmpină dificultăţi economice, fiscale şi/sau politice semnificative."

Pe de altă parte, Pfizer trebuie să se abţină de la a furniza orice informaţii ce nu sunt necesare în conformitate cu Securities Exchange Act din 1934 şi cu toate normele aplicabile din Legea de Schimb, în orice declaraţii fiscale viitoare.

SEC sugerează că Pfizer este responsabil pentru veridicitatea declaraţiilor sale fiscale printr-o afirmaţie preventivă: "Compania nu va putea da vina pe personal în apărarea ei în orice procedură iniţiată de Comisie sau de orice altă persoană, în conformitate cu legile federale din Statele Unite."

Acuzată de mită

"Angajaţii filialelor autorizate ale companiei Pfizer au efectuat plăţi în numerar şi au oferit alte stimulente pentru a mitui medicii de stat să utilizeze produse Pfizer", potrivit unui comunicat SEC din 8 august, publicat pe site-ul SEC.

Filialele Pfizer Inc, inclusiv Wyeth LLC (deţinută de Pfizer din octombrie 2009), au fost acuzate de mituirea oficialilor străini dintr-o serie de ţări, inclusiv Bulgaria, Italia, Kazahstan şi Rusia, pentru a rămâne cu un pas înaintea competitorilor.

SEC a încasat o amendă de aproximativ 45 milioane de dolari, iar Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) a perceput o amendă suplimentară de 15 milioane de dolari pentru încălcarea regulilor prevăzute de Legea privind practicile de corupţie internaţională. Wyeth nici nu a negat, nici nu şi-a recunoscut vinovăţia.

"Mitele către oficiali străini, în scopul obţinerii unor contracte profitabile, creează în mod inerent o piaţă inegală şi plasează companiile oneste în dezavantaj", a declarat James W. McJunkin, director adjunct al biroului FBI din Washington DC, într-un comunicat al DOJ din 7 august.

Factori care vor avea impact asupra performanţei viitoare a acţiunilor companiei Pfizer

"Pfizer (NYSE: PFE) a înregistrat o scădere a acţiunilor sale ... pe măsură ce firma continuă să se lupte cu diferite procese şi plângeri. ... Estimarea noastră de preţ pentru Pfizer se ridică la 25 de dolari", în conformitate cu o analiză a performanţelor acţiunilor din 10 iulie, publicată pe site-ul Trefis.

Pfizer a fost dată în judecată de comercianţii cu amănuntul pentru comportament anticoncurenţial, fiind acuzată de întârzierea livrării produsului Lipitor, medicament care reduce nivelul de colesterol, motiv pentru care şi-a pierdut statutul brevetat în noiembrie 2011.

Trefis a sugerat că Pfizer va supravieţui tuturor provocărilor, adăugând că "randamentul dividendelor companiei Pfizer de peste 4% este atractiv şi ne aşteptăm ca acţiunile să ajungă mai aproape de valoarea lor fundamentală de aproximativ 25 de dolari, conform analizei noastre."

Preţul de 25 de dolari pe acţiuni a fost realizat pe 1 octombrie, atunci când acţiunile Pfizer s-au închis la 25,04 dolari. Preţul zilnic al acţiunilor Pfizer a urcat treptat de la 18,93 dolari pe 4 ianuarie 2010, la 17,68 dolari pe 03 ianuarie 2011, la 21,97 dolari pe 3 ianuarie 2012 şi la 25,40 dolari pe 8 octombrie.

Pe graficul lunar al Yahoo cu istoricul preţurilor acţiunilor, dividendul Pfizer a fost de 0,32 dolari din 6 februarie 2008 până în 4 februarie 2009. Pe 6 mai 2009, dividendul a scăzut la 0,16 dolari, dar a continuat să crească încet până la 0,20 dolari pe 2 februarie 2011. Începând cu 1 februarie 2012, fiecare dividend trimestrial a fost de 0,22 dolari.

"Începând cu 27 octombrie 2012, previziunea consensuală a 21 de analişti de investiţii chestionaţi, care se ocupă de Pfizer Inc, susţin că societatea va depăşi piaţa. Aceasta a fost previziunea consensuală de când sentimentul analiştilor de investiţii s-a îmbunătăţit pe 3 decembrie 2008. Previziunea consensuală anterioară a sfătuit investitorii să îşi păstreze poziţia în cadrul Pfizer Inc", potrivit unei informaţii de pe site-ul Financial Times.

Industria farmaceutică la răscruce

"Pe parcursul ultimelor două decenii, marile companii farmaceutice s-au bazat pe o abordare de vânzări şi de marketing ce viza medicii din cele mai mari pieţe din lume - Statele Unite, Europa şi Japonia", sugerează Booz & Co într-un raport din decembrie 2011.

Modelul de creştere farmaceutică a permis diviziilor de cercetare şi dezvoltare să creeze multe medicamente ce au permis acestor companii să câştige profituri mari. Cu toate acestea, brevetele de succes care au adus companiei farmaceutice aproape 1 miliard de dolari pe an sunt pe cale de a expira, iar concurenţa este gata să inunde piaţa cu medicamente generice.

O listă lungă cu brevete pentru medicamente care vor expira sau au expirat între 2010 şi 2021, compilată de către Medco Health Solutions, poate fi găsită pe Internet.

"Anii 2011 şi 2012 sunt critici pentru industrie, având în vedere valoarea mare a medicamentelor al căror brevet expiră. Brevetul unor medicamente în valoare de 12 miliarde dolari va expira până la sfârşitul anului 2011. În 2012, această cifră va creşte la un plus de 30 de miliarde de dolari în vânzări anuale", conform unei postări din octombrie 2011 a blog-ului IHS Healthcare and Pharma.

Investitorii sunt foc şi pară, cerând companiilor farmaceutice să renunţe la modelul clasic, să îşi reducă costurile, să devină mai productive, să se angajeze în strategii de diferenţiere şi să pună inovaţia pe primul loc.

"În timp ce industria se confrunta cu probleme serioase, companiile pot supravieţui şi prospera doar dacă adoptă strategii extreme de diferenţiere. Diferenţierea merge dincolo de o schimbare de produse "asemănătoare" spre noi descoperiri," sugerează un raport Booz & Co din decembrie 2011.

Companiile farmaceutice care stau prost la capitolul dezvoltare de medicamente iau în considerare fuziuni şi achiziţii (M & A) ca metodă de creştere. Cu toate acestea, ele sunt mult mai puţin interesate comparativ cu ​​2011, potrivit rezultatelor unui sondaj KPMG LLP de la mijlocul anului 2012. Aproape 50 la sută dintre directori au sugerat că ar aloca foarte multe fonduri pentru dezvoltare, în timp ce 41 la sută iau în considerare M & A.

"Directorii din domeniul farmaceutic se luptă să îşi crească veniturile în faţa preţurilor şi presiunilor de reglementare, inclusiv amenzi, fiscalitate, taxe şi cerinţe de raportare. Acesta este un mediu de afaceri extrem de dificil, fără o singură cale de urmat", a spus David Blumberg, partener al KPMG, în comunicatul său din iunie privind sondajul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor