Petiţionarii au tăbărât în Bejing cu ocazia aniversării zilei de 4 iunie
focus
alte articole
Odată cu apropierea zilei de 4 iunie - a 24-a aniversare de la masacrul din Piaţa Tiananmen - petiţionarii au venit în număr mare la Beijing, unde au fost întâmpinaţi de poliţie, care i-a îmbrâncit rapid în autobuzele în aşteptare şi apoi i-a înghesuit în închisori negre.
Boxun, un site web disident, a declarat că numărul de petiţionari s-a ridicat la 10.000, însă acest număr este imposibil de confirmat. Petiţionarii călătoresc în mod regulat din întreaga China către capitală pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile cu privire la autorităţile locale. Aceştia reclamă de obicei probleme precum deposedarea de terenuri, hotărâri judecătoreşti nedrepte şi corupţie.
Conform estimărilor a doi martori oculari, pe 31 mai, în jur de 1.000 de petiţionari, cel puţin jumătate dintre ei fiind din Shanghai, au fost înghesuiţi în autobuze şi îndepărtaţi de la locul protestului, unii dintre ei urmând să fie aruncaţi în închisorile negre ale regimului.
Doi factori au condus la numărul mare de petiţionari, a arătat o persoană pe site-ul Observatorul drepturilor civile şi a mijloacelor de trai, un site care oferă informaţii cu privire la petiţionari: faptul că ultima zi de vineri a fiecărei luni este considerată zi de petiţionare, şi iminenta aniversare a masacrului de la 4 iunie - ceea ce a adus mai mulţi oameni în stradă.
Oriental Daily, o publicaţie din Hong Kong, a declarat că au existat peste 20 de autobuze mari parcate în apropiere de Oficiul pentru scrisori şi apeluri, pentru ca petiţionarii să fie plasaţi în ele. Cel puţin două persoane au fost grav bătute de poliţie la faţa locului, a raportat Daily.
Kong Lingzhen, un petiţionar din Shanghai, a declarat pentru televiziunea NTD că erau în jur de 1.000 de petiţionari din Shanghai acolo pe 31 mai. "Poliţia de la Oficiul pentru apeluri, ne-a arestat şi ne-a urcat într-un autobuz cu destinaţia Jiujingzhuang", o mare închisoare neagră din Beijing. Închisorile negre deţin petiţionari şi alte persoane, şi operează în afara sistemului judiciar.
Hu Jianguo, un alt petiţionar, a declarat că aproximativ 500 de persoane au fost silite să urce în autobuze şi duse la o altă închisoare neagră.
Radioul Sound of Hope a afirmat că mulţi petiţionari au raportat că au fost ameninţaţi de către poliţie să nu călătorească la Beijing săptămâna viitoare, având în vedere apropierea aniversării zilei de 4 iunie, o dată considerată extrem de sensibilă din punct de vedere politic de către liderii Partidului Comunist.
Tang Jingling, un avocat din Guangdong, a declarat pentru The Epoch Times într-un interviu că Partidul Comunist Chinez aplică în prezent un fel de "lege marţială" înainte de aniversarea datei de 4 iunie, şi că forţele de securitate sunt foarte vigilente.
Ca parte a pregătirilor vizavi de aniversarea masacrului, autorităţile au luat măsuri pentru "curăţarea Internetului", închizând peste 800 de site-uri despre care au susţinut că ar avea "conţinut obscen". Curăţarea va dura până la sfârşitul lunii iunie , activiştii bănuiesc că site-urile nedorite din punct de vedere politic sunt obiectivele principale ale campaniei.