Un oficial chinez cere iertare de la doi fraţi practicanţi Falun Gong

Rep Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla.) vorbeşte la mitingul pentru comemorarea celei de-a opta aniversari de la începutul persecuţiei regimului comunist chinez împotriva Falun Gong
Rep Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla.) vorbeşte la mitingul pentru comemorarea celei de-a opta aniversari de la începutul persecuţiei regimului comunist chinez împotriva Falun Gong (Jan Jekielek/The Epoch Times)

Cei doi fii ai unui funcţionar la nivel înalt din Partidul Comunist Chinez (PCC), care au fost torturaţi pentru că practicau disciplina spirituală Falun Gong, au cerut funcţionarilor vinovaţi să repare greşeala făcută. Cel puţin un funcţionar a răspuns, publicând o scrisoare în ediţia în limba chineză a The Epoch Times în care cerea iertare.

Ambii fraţi au fost arestaţi în China cu mai mulţi ani în urmă şi trimişi în tabere de reeducare prin muncă pentru convingerile lor. Unul a fost interogat continuu timp de 15 zile şi nopţi, pierzându-şi cunoştinţa de cel puţin patru ori. În ciuda presiunii, el nu a semnat un document pentru renunţarea la practică.

Ambii fraţi au solicitat o despăgubire majoră pentru tratamentul aspru primit şi au pretins scuze publice de la oficialii locali ai Biroului 610, un organ de partid înfiinţat pentru eradicarea practicii Falun Gong. Povestea a fost transmisă de Minghui.org, un site Falun Gong care acţionează ca centru de schimb de informaţii pentru rapoartele directe din China.

Dovezi ale corupţiei

Fraţii au avertizat biroul local 610, oficialii de rang înalt ai departamentului de poliţie şi secretarul local al PCC că dacă nu primesc compensaţii pentru tratamentul rău, vor publica pe internet dovezi ale corupţiei funcţionarilor locali. De asemenea, ei vor oferi dovezile liderilor centrali ai PCC şi Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară, pentru că acei funcţionari să fie reţinuţi şi interogaţi.

S-a spus că fratele mai mare ar fi obţinut informaţiile legate de funcţionari de la prietenii săi, care sunt copii ai liderilor centrali ai PCC. Ei au tras sfori în diferite ramuri ale PCC pentru a-i urmări pe funcţionarii care au participat la persecutarea celor doi fraţi. Apoi, ei au folosit camere de fotografiat de la distanţă şi i-au urmărit pe funcţionari pentru a aduna dovezi ale corupţiei lor.

Fraţii cer ca biroul 610 şi departamentul local al Comitetului pentru afaceri politice şi legislative să le dea filmarea interogatoriilor lor. Procuratura a cerut poliţiei să înregistreze interogatoriile.

Potrivit Minghui, poliţia locală a spus unui practicant local Falun Gong că biroul 610, departamentul de poliţie şi comitetele relevante pentru afaceri politice şi legislative (Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative controlează aproape toate aspectele legate de aplicarea legii din China; există comisii la nivelurile provincial, municipal şi local) sunt speriate.

Dacă oferă înregistrări ale interogatoriului, ei ar recunoaşte că au obţinut mărturisiri prin tortură. Dacă nu furnizează înregistrările, atunci aceasta ar reprezenta o manipulare ilegală a cazului. Dacă interogarea este ilegală, atunci ambele situaţii sunt adevărate.

Regimul chinez a început persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong în 1999, după ce Jiang Zemin s-a temut că răspândirea largă a învăţăturilor practicii morale tradiţionale era o ameninţare la adresa controlului efectuat de Partidul Comunist din China. Falun Gong este o formă de qigong, o formă populară de exerciţiu din China, care s-a răspândit rapid datorită faptului că nu costă nimic, are beneficii asupra sănătăţii, iar învăţăturile sale se bazează pe adevăr, compasiune şi toleranţă. Astăzi, în China, practicanţii Falun Gong sunt arestaţi în mod regulat, torturaţi şi ucişi pentru convingerile lor.

Potrivit Minghui, oficialii locali ai Biroului 610 au încercat să vorbească cu fraţii, dar ei au rămas neclintiţi în privinţa cererilor lor.

Scuze

Ulterior a apărut o scrisoare în care un oficial al Comitetului local pentru Afaceri Politice şi Legislative îşi cerea scuze pentru că a participat la abuzul împotriva celor doi. Oficialul a cerut unei rude să scrie o scrisoare în numele său, cerând să fie iertat.

Ruda, care a putut dovedi The Epoch Times autenticitatea scrisorii, a cerut ziarului să o publice. Ziarul nu a publicat numele şi locul unde se află funcţionarul.

Oficialul îşi exprimă regretul şi o stare de neajutorare. "PCC este nerezonabil, dacă nu ascult de superiorii mei, atunci îmi voi pierde slujba; dacă nu ascult de superiorii mei, atunci se pare că voi ajunge la închisoare. Aş putea să-l trag pe şeful meu după mine, iar ei ar putea încerca chiar să mă omoare", se afirmă în scrisoare.

"După ce voi ajunge într-un centru de detenţie sau închisoare, nimeni nu va şti cum am murit, în întuneric; dar deşi persoanele din exterior nu ştiu, cum oare noi cei din interior să nu ştim? Cum trăim de fapt? Oare numai superiorii sunt oameni, iar noi restul nu? Realizările sunt doar ale lor, iar greşelile sunt doar ale noastre?", se precizează în scrisoare.

"Acum înţeleg de ce Wang Lijun a fugit la Consulatul SUA", afirmă oficialul. "De ce a oferit dovezile unei părţi străine? De ce a scufundat barca? Neajutorat: e OK să îşi piardă titlul, dar el nu a vrut să îşi piardă viaţa".

În timpul incidentului cu cei doi fraţi, Jia Qinglin, un lider senior al PCC care face parte din Comitetul Permanent al Biroului Politic, a venit să investigheze, aspect care a speriat funcţionarii de la toate nivelurile, potrivit scrisorii.

"Ei au crezut că incidentul a devenit major şi că, dacă Jia Qinglin poate veni, asta înseamnă că toţi ceilalţi membri ai Comitetului Permanent ai Biroului Politic trebuie, de asemenea, să ştie despre asta." Scrisoarea precizează că toţi oficialii locali s-au acuzat reciproc, ceea ce l-a înfuriat pe Jia Qinglin.

Aceasta nu este prima dată când Jia a fost trimis să investigheze un caz Falun Gong. Cu câteva luni în urmă, el a călătorit în oraşul său natal din provincia Hebei pentru a "desfăşura activităţi de cercetare", potrivit unui raport al mass-mediei de stat din luna iulie.

Cineva familiarizat cu motivele din spatele vizitei lui Jia a declarat pentru The Epoch Times că el a mers să investigheze în secret problema celor 300 de săteni, ce au semnat o petiţie în care cereau eliberarea lui Wang Xiaodong, care a fost închis pentru că practica Falun Gong.

Petiţia a devenit cunoscută sub numele de "Cazul celor 300 de curajoşi." Ea a circulat în cadrul Biroului Politic şi a alarmat conducerea de vârf a partidului, potrivit unor surse.

În scrisoare, oficialul a cerut un efort fundamental din partea poliţiei prin trimiterea dovezilor persecuţiei împotriva Falun Gong către rudele din străinătate. "Nu e vorba că vrem ţapi ispăşitori, dar cu cât se implică mai mulţi oficiali, cu atât este mai sigur pentru toată lumea. Dacă incidentul a ajuns major, atunci PCC nu îl va putea rezolva prin metode politice ... ei nu vor da rapid multe pedepse severe", susţine scrisoarea.

"Gândiţi-vă cu atenţie, atunci când o persoană este pe cale să moară, ea vorbeşte cu mai multă bunătate, ruda mea [oficialul] simte într-adevăr că a trăi este acum mai rău decât a muri", se susţine în scrisoare.

Scrisoarea exprimă regretul funcţionarului care i-a persecutat pe cei doi fraţi şi constată teama sa de a fi pedepsit pentru crimele sale.

"De când Jiang Zemin a început persecutarea Falun Gong, majoritatea prinţişorilor şi copiilor liderilor de la nivel înalt şi-au exprimat opoziţia în mod privat ... timp de 10 ani sau mai mult, Hu Jintao, Wen Jiabao, Xi Jinping şi Li Keqiang au avansat spre putere. Reevaluarea tratamentului aplicat Falun Gong este cel mai bun mod de a recâştiga sprijinul public", se afirmă în scrisoare.

Scrisoarea menţionează că recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong a atras din ce în ce mai multă atenţie la nivel mondial, ceea ce îngrijorează liderii PCC.

"Alţii s-ar putea să nu creadă asta, dar noi o facem. Noi, cei din interior ştim cât de crud şi nemilos este PCC cu adevărat. PCC ar face orice", susţine scrisoarea.

Scrisoarea subliniază importanţa acuzaţiilor de recoltare de organe pe viu, afirmând că "Dacă recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong este expusă în mod deschis, acesta va fi sfârşitul PCC."