Petiţie semnată de 100.000 de britanici împotriva imigraţiei românilor şi bulgarilor: Se întrevede o criză pentru coaliţia de la guvernare
alte articole
Britanicii nu sunt mulţumiţi de politica guvernului lor, a porţilor deschise imigraţiei provenite din România şi Bulgaria, cu începere de la sfârşitul acestui an, aşa cum se conturează extrem de clar în prezent, scrie miercuri publicaţia britanică Daily Express.
În termen de câteva luni peste 100.000 de britanici au semnat o petiţie publică în care solicită ca controalele asupra imigraţiei să fie menţinute pentru încă cinci ani. Aceasta înseamnă că o dezbatere pe această temă în Camera Comunelor trebuie organizată curând, în conformitate cu proceduri folosite pentru prima dată când cititori ai Daily Express au semnat o petiţie pentru organizarea unui referendum privind statutul de membru al UE.
David Cameron le-a cerut parlamentarilor din partidul său să voteze împotriva unui astfel de referendum, dar ulterior s-a răzgândit, ca răspuns la presiunea puternică din partea opiniei publice. Acum, el se confruntă cu o nouă presiune puternică, de a menţine controalele asupra imigraţiei în loc să le elimine în ianuarie 2014.
Atunci când Daily Express l-a intervievat pe Cameron luna trecută acesta a indicat că nu intenţionează să menţină controalele tranzitorii privind România şi Bulgaria prin declararea unei situaţii de urgenţă economică - aşa cum legea europeană îi permite să facă. Dar dacă perspectiva de a intra în a treia parte a unei recesiuni cu cifră triplă nu reprezintă o urgenţă economică atunci este greu să mai înţelegi ce reprezintă o astfel de urgenţă, comentează ziarul.
Perspectivele economice din Marea Britanie nu sunt nici pe departe la fel de roz pe cât păreau atunci când s-a stabilit un termen de şapte ani privind controalele asupra imigraţiei provenite din aceste două ţări europene foarte sărace.
Vremurile sunt dure şi orice guvern care dă dovadă de patriotism trebuie să ia măsuri pentru a-i proteja pe propriii cetăţeni înainte de a fi preocupaţi de drepturile cetăţenilor din alte ţări, consideră ziarul britanic. Dacă dezbaterea din Camera Comunelor duce la înregistrarea acestui mesaj în rândul miniştrilor, atunci cel puţin s-a realizat ceva bun, mai scrie publicaţia.
Daily Express notează în alt articol pe această temă că petiţia semnată de peste 100.000 de britanici, care se opun relaxării controalelor privind imigraţia din România şi Bulgaria, survine la câteva zile după ce ministrul muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, a recunoscut să afluxul de imigranţi ar putea arunca Marea Britanie într-o 'criză'.
Parlamentari şi activişti au cerut marţi acţiune din partea miniştrilor pentru a proteja Marea Britanie de un alt val de turişti ai beneficiilor. Din noiembrie, mii de alegători au semnat e-petiţia care cere ca relaxarea restricţiilor la frontieră privind imigraţia din Bulgaria şi România care va intra în vigoare la sfârşitul acestui an să fie respinsă. De asemenea, solicită guvernului să 'renegocieze legile privind imigraţia în cadrul UE'.
'Această petiţie arată că eşecurile politicii guvernelor succesive privind imigraţia se resimt profund în ţară. Oamenii spun că este de ajuns'', a declarat liderul UKIP, Nigel Farage. 'Parlamentul trebuie să dezbată această problemă, dar ca membri ai UE nu contează ce cred parlamentarii. Prin lege, porţile noastre trebuie deschise', a adăugat el.
'Acest lucru demonstrează că oamenii vor ca guvernul să vină cu propuneri cât mai curând posibil, pentru a aborda ceea ce s-ar putea transforma într-o criză majoră pentru această ţară', a declarat parlamentarul Philip Hollobone. ''Nu am nicio îndoială că acest lucru va fi dezbătut în Parlament în viitorul apropiat', a precizat el.
'Acesta este un nou indiciu al puterii opiniei publice cu privire la riscul unui aflux semnificativ de cetăţeni din România şi Bulgaria anul viitor', a declarat Sir Andrew Green de la think-tank-ul MigrationWatch.
Prefacerea radicală a frontierei UE survine după ce cele două foste ţări din blocul estic au aderat la UE în 2007, notează Daily Express. În conformitate cu normele Bruxellesului privind libertatea de deplasare, toţi cei 29 de milioane de cetăţeni ai celor două ţări vor obţine dreptul de a locui şi munci oriunde în UE la 1 ianuarie 2014, aminteşte publicaţia.
Miniştrii britanici insistă că lucrează la norme stricte privind asistenţa socială pentru a-i opri pe imigranţi să obţină acces imediat la beneficii, pentru a reduce motivaţia de a veni în Marea Britanie. Dar există temeri că acest lucru va duce la un alt val de imigraţie în masă similar cu cel survenit atunci când Polonia şi alte şapte ţări est-europene au aderat la UE în 2004.
MigrationWatch a estimat că până la 50.000 de imigranţi pe an ar putea veni în Marea Britanie din România şi Bulgaria, atunci când controalele temporare 'de tranziţie' privind libera circulaţie vor înceta.
Petiţia a fost iniţiată de Michael Fisher, un membru al publicului. Ea îndeamnă Ministerul de Interne 'să oprească imigraţia în masă de bulgari şi români în 2014, când restricţiile UE cu privire la imigraţie sunt relaxate'. ''Cer guvernului să suspende relaxarea cu privire la aceste restricţii pentru încă cinci ani [şi] ca guvernul să renegocieze legile privind imigraţia în cadrul UE', se mai scrie în petiţie. Orice petiţie cu 100.000 de semnături trebuie să fie prezentată în cadrul ''Backbench Business Committee'' din Camera Comunelor pentru o posibilă dezbatere parlamentară.
Liderul Camerei Comunelor, Sir George Young, este acum de aşteptat să scrie comisiei pentru a atrage atenţia asupra petiţiei. Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat că alocarea de timp pentru o dezbatere parlamentară va fi luată în considerare dacă un parlamentar face presiuni pentru a fi discutată.
Săptămâna trecută, Duncan Smith le-a spus parlamentarilor că miniştrii au început să examineze modalităţi de limitare a accesului imigranţilor la locuinţe sociale, asistenţă medicală şi asistenţă juridică. 'Este oarecum o criză legată de această problemă. În ultimii doi ani am declanşat o acţiune de ariergardă cu privire la ceea ce mi s-a lăsat moştenire de către ultimul guvern'', a adăugat el.
Miniştrii au refuzat să estimeze numărul de bulgari şi români care sunt de aşteptat să vină în Marea Britanie, subliniază ziarul.
'Mai degrabă decât să facem proiecţii speculative, ne concentrăm pe munca noastră de a stopa abuzarea liberei circulaţii şi pe abordarea factorilor de atracţie care îndreaptă imigraţia europeană spre Marea Britanie', a declarat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.