Bulgaria: Guvernul de tranziţie va lupta împotriva monopolurilor (presă)

Guvernul de tranziţie în frunte cu ambasadorul bulgar în Franţa, Marin Raikov, va lupta împotriva monopolurilor, scrie miercuri cotidianul sofiot Trud.
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2013

Guvernul de tranziţie în frunte cu ambasadorul bulgar în Franţa, Marin Raikov, va lupta împotriva monopolurilor, scrie miercuri cotidianul sofiot Trud. Guvernul care a fost prezentat marţi de preşedintele Rosen Plevneliev îşi începe activitatea miercuri şi urmează să guverneze până la desemnarea unui nou cabinet de către parlamentul ce va rezulta din alegerile anticipate din 12 mai.

Şeful statului bulgar a declarat, în cadrul ceremoniei de prezentare a guvernului, că executivul va cere Comisiei pentru apărarea concurenţei să numească monopolurile în diferite domenii, precum energia, sănătatea publică, transporturile, presă. Guvernul va pregăti măsuri împotriva monopolurilor din energie astfel încât cetăţenii să poată alege singuri compania de distribuţie a energiei electrice.

Monopolurile din domeniul energiei au stat la baza protestelor sociale de amploare care au cuprins Bulgaria în ultimele săptămâni. Mii de bulgari au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de facturile prea mari la energie electrică pentru luna ianuarie, insistând că cele trei companii care deţin monopolul asupra distribuţiei energiei electrice într-o anumită parte a ţării să fie naţionalizate.

Marin Raikov, desemnat marţi premier interimar al Bulgariei, a declarat însă că guvernul de tranziţie nu va face nicio naţionalizare haotică. El a promis că guvernul de tranziţie va asigura stabilitatea financiară a ţării, menţinând Consiliul monetar care va rămâne în vigoare până la aderarea la zona euro.

Preşedintele Rosen Plevneliev a prezentat un cabinet cu miniştri necunoscuţi pentru public care, în ciuda mandatului scurt de circa trei luni, are un program de guvernare foarte ambiţios, comentează Sega. Potrivit Constituţiei, guvernul de tranziţie are atribuţii restrânse şi nu poate să modifice bugetul de stat şi nici politica fiscală. De aceea, este ciudat că premierul Marin Raikov a promis că executivul va creşte veniturile şi va spori 'orientarea socială a economiei de piaţă'. Celelalte sarcini ale cabinetului interimar vor fi organizarea unor alegeri corecte, menţinerea stabilităţii şi asigurarea continuităţii instituţionale, îndeplinirea angajamentelor faţă de UE şi NATO, creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Preşedintele bulgar a făcut însă o gafă marţi, după ce a prezentat premierul şi programul guvernului, el uitând să-i prezinte pe miniştrii care au ascultat în tăcere discursurilor şefului statului şi premierului şi au părăsit sala, fără să acorde nicio declaraţie presei. Presa a aflat numele miniştrilor dintr-un comunicat de presă difuzat ulterior de administraţia prezidenţială. În lista din comunicat a fost omis însă numele ministrului economiei Asen Vasilev, afirmă ziarul Sega.

Trei doamne vor fi vicepremieri în guvernul de tranziţie, titrează jurnalul Monitor. Secretarul general al Administraţiei prezidenţiale, Ekaterina Zaharieva, va fi vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale. Deiana Kostadinova, şi ea angajată a Administraţiei prezidenţiale, va fi vicepremier şi ministru al politicii sociale, iar Iliana Ţanova, expertă la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, va fi vicepremier şi ministru pentru gestionarea fondurilor europene. Ţanova a fost singurul ministru care a lipsit de la ceremonie. Aceasta a rămas blocată pe aeroportul din Frankfurt din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din vestul Europei. Pentru prima dată, postul de ministru de interne va fi ocupat de o femeie. Este vorba de Petea Pârvanova, care până acum a condus Departamentul pentru afaceri europene şi cooperare internaţională al Ministerului de Interne, mai scrie Monitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor