Pestilenţă în finanţele Vaticanului: auditor concediat brusc

Auditorul general al Vaticanului, care a demisionat fără explicaţie în luna iunie, a rupt tăcerea, susţinând că de fapt a fost forţat să se retragă din cauza unor acuzaţii inventate, după ce a descoperit dovezi privind o posibilă activitate ilegală.
Libero Milone (Captură Imagine)
Andrei Popescu
25.09.2017

Într-un interviu acordat reporterilor a patru organizaţii media, inclusiv Reuters, în biroul avocaţilor săi din capitala italiană Roma, Libero Milone a afirmat că el consideră că unele persoane de la Vatican doresc să încetinească eforturile Papei Francisc de a efecuta o reformă financiară.

Milone a declarat că nu poate oferi detalii despre ilegalităţile pe care le-a descoperit datorită unor acorduri de confidenţialitate. Reuters nu a reuşit să verifice independent afirmaţiile sale, care au fost contestate dur de Vatican.

Arhiepiscopul Giovanni Angelo Becciu, adjunct al secretarului de stat al Scaunului Sfânt, a declarat într-un interviu la Reuters că afirmaţiile făcute de Milone sunt “false şi nejustificate”.

Milone, în vârstă de 69 de ani, a părăsit Vaticanul la doar doi ani după ce a fost angajat cu scopul de a introduce mai multă transparenţă în finanţele uneori tulburate la sediul Bisericii Romano-Catolice.

În momentul demisiei sale, când mai avea încă 3 ani de contract, nici Vaticanul şi nici Milone, fost preşedinte şi director general al firmei de contabilitate Deloitte în Italia, nu au oferit nicio explicaţie pentru plecarea sa. O declaraţie a Vaticanului a precizat la acea vreme doar că plecarea lui Milone a avut loc pe baza unui “acord reciproc”.

Milone, care a lucrat de asemenea pentru ONU şi gigantul auto Fiat, a precizat că Becciu i-a cerut să demisioneze în dimineaţa zilei de 19 iunie. Lui Milone i s-a comunicat că este înlăturat pe baza unei investigaţii de şapte luni desfăşurată de poliţia Vaticanului.

“Faptele ce mi s-au prezentat în dimineaţa de 19 au fost false, inventate. Am fost în şoc. Niciunul dintre motivele invocate nu a avut o fundaţie credibilă”, a afirmat el.

Atât Becciu, cât şi Giani, şeful poliţiei Vaticanului, au declarat că lui Milone i s-a oferit şansa să demisioneze în loc să fie judecat public de instanţele Vaticanului. “Oarecum, i-am protejat reputaţia”, afirma la acea vreme Becciu.

Milone a declarat că a fost acuzat de utilizare eronată a fondurilor după ce a angajat o firmă externă să verifice securitatea calculatoarelor în birourile de la Vatican, în care a lucrat atât el, cât şi un personal alcătuit din 14 persoane, inclusiv doi adjuncţi ai auditorului general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor