Pestilenţă în finanţele Vaticanului: auditor concediat brusc

Auditorul general al Vaticanului, care a demisionat fără explicaţie în luna iunie, a rupt tăcerea, susţinând că de fapt a fost forţat să se retragă din cauza unor acuzaţii inventate, după ce a descoperit dovezi privind o posibilă activitate ilegală.
Libero Milone
Libero Milone (Captură Imagine)

Într-un interviu acordat reporterilor a patru organizaţii media, inclusiv Reuters, în biroul avocaţilor săi din capitala italiană Roma, Libero Milone a afirmat că el consideră că unele persoane de la Vatican doresc să încetinească eforturile Papei Francisc de a efecuta o reformă financiară.

Milone a declarat că nu poate oferi detalii despre ilegalităţile pe care le-a descoperit datorită unor acorduri de confidenţialitate. Reuters nu a reuşit să verifice independent afirmaţiile sale, care au fost contestate dur de Vatican.

Arhiepiscopul Giovanni Angelo Becciu, adjunct al secretarului de stat al Scaunului Sfânt, a declarat într-un interviu la Reuters că afirmaţiile făcute de Milone sunt “false şi nejustificate”.

Milone, în vârstă de 69 de ani, a părăsit Vaticanul la doar doi ani după ce a fost angajat cu scopul de a introduce mai multă transparenţă în finanţele uneori tulburate la sediul Bisericii Romano-Catolice.

În momentul demisiei sale, când mai avea încă 3 ani de contract, nici Vaticanul şi nici Milone, fost preşedinte şi director general al firmei de contabilitate Deloitte în Italia, nu au oferit nicio explicaţie pentru plecarea sa. O declaraţie a Vaticanului a precizat la acea vreme doar că plecarea lui Milone a avut loc pe baza unui “acord reciproc”.

Milone, care a lucrat de asemenea pentru ONU şi gigantul auto Fiat, a precizat că Becciu i-a cerut să demisioneze în dimineaţa zilei de 19 iunie. Lui Milone i s-a comunicat că este înlăturat pe baza unei investigaţii de şapte luni desfăşurată de poliţia Vaticanului.

“Faptele ce mi s-au prezentat în dimineaţa de 19 au fost false, inventate. Am fost în şoc. Niciunul dintre motivele invocate nu a avut o fundaţie credibilă”, a afirmat el.

Atât Becciu, cât şi Giani, şeful poliţiei Vaticanului, au declarat că lui Milone i s-a oferit şansa să demisioneze în loc să fie judecat public de instanţele Vaticanului. “Oarecum, i-am protejat reputaţia”, afirma la acea vreme Becciu.

Milone a declarat că a fost acuzat de utilizare eronată a fondurilor după ce a angajat o firmă externă să verifice securitatea calculatoarelor în birourile de la Vatican, în care a lucrat atât el, cât şi un personal alcătuit din 14 persoane, inclusiv doi adjuncţi ai auditorului general.