Peste noapte: Rusia a bombardat infrastructura de gaz şi petrol a Ucrainei, Occidentul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei

Tanc rusesc incendiat în teatrul de operaţiuni din Ucraina (Social Media)
A.P.
27.02.2022

Forţele ruse au atacat infrastructura de petrol şi gaze din Ucraina, declanşând explozii uriaşe, conform declaraţiilor de duminică făcute de oficiali ucraineni, în timp ce aliaţii occidentali pregăteau noi sancţiuni, inclusiv blocarea accesului băncilor cheie din Rusia din principalul sistem global de plăţi, SWIFT, transmite agenţia Reuters.

Forţele ucrainene au reuşit să reţină trupele ruseşti care înaintează spre capitala Kiev, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Atacul, care intră în a patra zi, este considerat de analiştii militari cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a continuat tirul cu rachete, lovind inclusiv un terminal petrolier din Vasilkiv, un oraş important situat la sud-vest de Kiev, a declarat primarul oraşului.

Au fost semnalate lupte grele în cel de-al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkiv, din nord-est, unde trupele ruse au aruncat în aer o conductă de gaz, a declarat o agenţie de stat ucraineană.

„Inamicul vrea să distrugă totul”, a spus primarul din Vasilkiv, Natalia Balasinovici.

Trupele ruse au intrat ulterior în Harkiv, a declarat un consilier al Ministerului de Interne, Anton Heraşcenko, pe Telegram. Videoclipurile postate de el şi de o agenţie de stat au arătat mai multe vehicule militare în mişcare pe o stradă şi, separat, un depozit care arde.

Separatiştii susţinuţi de ruşi din provincia estică Luhansk au declarat că o rachetă ucraineană a aruncat în aer un terminal petrolier din oraşul Rovenky.

Reuters citează martori care au raportat explozii ocazionale şi focuri de armă în Kiev, sâmbătă seara, dar nu este clar de unde provin.

"Am rezistat şi respingem cu succes atacurile inamice. Luptele continuă", a transmis Zelenski, într-un mesaj video de pe străzile Kievului, postat pe reţelele sale de socializare.

Un oficial american al Apărării a declarat că forţele ucrainene au opus „o rezistenţă foarte hotărâtă” la atacurile aeriene terestre şi maritime ale Rusiei, care au generat sute de mii de refugiaţi ucraineni spre vest, blocând principalele autostrăzi şi linii de cale ferată.

Statele Unite şi partenerii săi europeni au declarat că vor impune şi restricţii băncii centrale a Rusiei pentru a limita capacitatea acesteia de a sprijini rubla şi de a finanţa efortul de război al lui Putin.

După ce iniţial s-au ferit de o astfel de măsură, în mare parte din cauza îngrijorării cu privire la impactul asupra economiilor lor, aliaţii au spus că s-au angajat să „se asigure că băncile ruseşti ţintite de sancţiuni sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT”.

Ei nu au numit băncile care vor fi expulzate, dar un diplomat al UE a spus că aproximativ 70% din piaţa bancară rusă va fi afectată.

Decizia – pe care ministrul francez de finanţe a numit-o „armă nucleară financiară” din cauza prejudiciului pe care l-ar provoca economiei ruse – dă o lovitură comerţului Rusiei şi îngreunează tranzacţiile companiilor sale.

Google a interzis instituţiei media de stat ruse RT şi altor canale să primească bani pentru reclame pe site-urile lor web, aplicaţii şi videoclipuri YouTube, similar cu o măsură luată de Facebook.

Kremlinul, pe de altă parte, a declarat că trupele sale avansează din nou „în toate direcţiile”, după ce Putin a ordonat o pauză vineri. Guvernul ucrainean a răspuns subliniind că nu a existat nicio pauză.

În special în nordul Ucrainei, forţele Rusiei „au fost frustrate de rezistenţa foarte hotărâtă”, a spus oficialul american citat de Reuters, fără a furniza dovezi.

Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că aproximativ 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi. Oficialii occidentali au spus că informaţiile au arătat că Rusia suferă pierderi mai mari decât se aştepta.

Rusia nu a făcut publice cifrele victimelor.

Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi şi 1.115 persoane au fost rănite, a declarat Interfax.

Interfax a citat ulterior administraţia regională din Doneţk, estul Ucrainei, spunând că 17 civili au fost ucişi şi 73 răniţi de bombardamentele ruseşti. Moscova susţine că are grijă să evite bombardarea civililor.

Şeful ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat că peste 150.000 de refugiaţi ucraineni au trecut în Polonia, Ungaria, Moldova şi România.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat eliberarea de arme în valoare de până la 350 de milioane de dolari din stocurile americane, în timp ce Germania, într-o schimbare a politicii sale tradiţionale, de a nu exporta arme în zonele de război, a declarat că va trimite arme antitanc şi rachete Stinger în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor