Peste jumătate de milion de studenţi încep cursurile. Numărul "bobocilor" a scăzut faţă de anul trecut

Peste jumătate de milion de studenţi încep, de luni, cursurile noului an universitar 2012-2013, cei mai mulţi fiind înscrişi la facultăţi de stat. Anul acesta, în anul I vor învăţa mai puţini studenţi decât în anii trecuţi, conform cifrelor prezentate de Ministerul Educaţiei. Principala cauză a scăderii numărului de "boboci" este Bacalaureatul pe care mulţi candidaţi nu au reuşit să-l ia.
Studenţi la intrarea unei facultăţi (Mihut Savu / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
01.10.2012

Peste jumătate de milion de studenţi încep, de luni, cursurile noului an universitar 2012-2013, cei mai mulţi fiind înscrişi la facultăţi de stat. Anul acesta, în anul I vor învăţa mai puţini studenţi decât în anii trecuţi, conform cifrelor prezentate de Ministerul Educaţiei. Principala cauză a scăderii numărului de "boboci" este Bacalaureatul pe care mulţi candidaţi nu au reuşit să-l ia. Rezultatele dezastruoase de la cele două sesiuni ale Bacalaureatului, la care au promovat mai puţin de jumătate din candidaţi se văd la admiterea la facultăţi.

Astfel, anul acesta, au fost aprobate 62.400 de locuri pentru anul I de studii universitare de licenţă în învăţământul superior de stat, cu 450 mai puţine decât în anul precedent, când rezultatele la Bacalaureat au fost la fel de proaste. Cifrele de şcolarizare sunt aprobate anual prin hotărâre de Guvern. În afară de locurile pentru anii de facultate, au mai fost aprobate 35.600 de locuri pentru master, la fel ca în 2011, şi 3.000 pentru studiile de doctorat, cu 500 mai puţine decât anul trecut.

În anul universitar 2012-2013, la stat vor învăţa aproximativ 400.000 de studenţi, iar la particular numărul lor depăşeşte 140.000, la fel ca şi anul trecut. Totuşi, la facultăţile particulare se estimează că numărul de studenţi este mai mic decât anul trecut din două motive. Pe de o parte, din cauza rezultatelor slabe de la Bacalaureat, mai puţini absolvenţi de liceu au avut dreptul să se înscrie la facultate, iar pe de altă parte, criza economică i-a făcut pe mulţi să renunţe la cheltuielile cu studiile.

Peste 100 de universităţi îşi încep activitatea

De la 1 octombrie, îşi vor deschide porţile peste 56 de instituţii de învăţământ superior de stat şi aproape tot atâtea particulare. Din acestea din urmă, doar 35 sunt acreditate, 21 sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate să funcţioneze provizoriu numai pentru programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare.

Anul acesta, în România vor învăţa peste 10.000 de străini, numărul lor fiind relativ constant faţă de anii trecuţi. Majoritatea au ales facultăţile de medicină, ştiinţe tehnice şi ştiinţe economice. Topul străinilor veniţi la studii în România arată astfel: Tunisia - 1.164 de studenţi, Israel - 1.002, Franţa - 967, Italia - 950, Grecia - 858, Germania - 488, Suedia - 440, Măroc - 431, Turcia - 369 şi Serbia, cu 361.

La deschiderea anului universitar care va avea loc luni, este aşteptată să participe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, care a anunţat că va merge la ceremonia de la Universitatea Politehnica, unde a fost rector, iar apoi la Ploieşti, la Universitatea de Petrol-Gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor