Percheziţii la Universitatea Bioterra. Doi profesori, puşi sub urmărire penală

Diplome, acte de identitate şi ştampile falsificate (Epoch Times România)
Ana Petrescu
27.09.2012

UPDATE 3

În urma audierilor procurorilor ce au avut loc joi, Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti, la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, şi pe Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept. Acuzaţia constă în divulgarea de subiecte de licenţă.

"În cauză, procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Florin Adrian Gulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti - Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, pe care îl acuzã de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale şi Laura Harcan, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra - Facultatea de Drept, pentru fals intelectual", a anunţat Ministerul Public.

UPDATE 2

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a trimis Corpul de Control la Bioterra. Totodată, în prezent au loc 19 percheziţii în Capitală, una domiciliară şi alte 18 la Universitatea Bioterra, inclusiv la filialele din Olt, Drăgăşani şi Ilfov.

"Cei care sunt abilitaţi de a face anchetă trebuie să o ducă până la capăt, iar cei vinovaţi sa îşi primească pedeapsa. O să trimitem şi noi Corpul de control acolo să vedem ce s-a întâmplat", a afirmat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a precizat că nu se va face un control la nivelul tuturor universităţilor din România, considerând că nu este necesar "să punem pe toată lumea sub oprobiul fraudei, dar este problema fiecarei universităţi să îşi apere prestigiul".

Totodată, anchetatorii audiază în momentul de faţă doi profesori şi cinci salariaţi. "Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, efectuează în prezent un număr de 22 percheziţii în locaţii din judeţele Bucureşti, Ilfov, Vâlcea şi Olt. Acţiunea se înscrie în cadrul cercetărilor care se desfăşoară cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie şi fals faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti", a precizat Ministerul Public.

UPDATE 1

Conform primelor date furnizate de Poliţia Română, din cadrul reţelei fac parte profesorul universitar Ion Nicolae, care este rectorul Universităţii Bioterra şi prorectorul instituţiei. Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă.

***

Joi dimineaţă s-au desfăşurat 22 de percheziţii la Universitatea Bioterra din Capitală, cât şi la locuinţele unor profesori ai acestei universităţi private. Astfel, în prezent cadrele universitare sunt cercetate pentru emiterea unor diplome false şi pentru acte de corupţie, informează b365.ro.

Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea şi D.G.P.M.B., sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

De asemenea, percheziţiile au loc pe teritoriul Bucureştiului, cât şi în judeţele Ilfov, Olt, Vâlcea, iar 40 de persoane vor fi audiate.

În anul 2000, Universitatea Bioterra a fost implicată într-un scandal legat de fraudarea diplomelor

La sfârşitul anului 2000 Universitatea Bioterra a fost implicată într-un scandal cu privire la emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca instituţia să aibă dreptul pentru astfel de tipizate. Prin urmare, din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Învăţământului, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) a decis atuncisă retragă autorizaţia şi a dreptului de funcţionare a universităţii pentru toate specializările, până la remedierea problemelor.

Problemele din acea perioadă ale Universităţii Bioterra vizau organizarea ilegală la Arad şi Constanţa a unor filiale ce făceau parte din departamentul de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate, fără ca instituţia să deţină dreptul de eliberare a unor asemenea tipizate.

Astfel, conducerea CNEAA afirma în anul 2000 că o diplomă care figura la Universitatea Agronomică cu menţiunea "anulat" a fost ulterior regăsită la Universitatea Bioterra ca act autentic.

Totodată, universitatea anulase 40 de certificate emise ilegal, numai printr-un anunţ în presă şi nu în Monitorul Oficial, documente ce nu au fost recuperate de absolvenţi şi care nici nu se regăseau în arhiva instituţiei.

O altă problemă la Bioterra, în anul respectiv, viza existenţa unor filiale la Constanţa, Arad, Alexandria şi Drăgăşani, chiar dacă conducerea instituţiei a susţinut în faţa comisiei CNEAA că nu există aceste filiale.

În anul 2000, Universitatea Bioterra avea aproximativ şase mii de studenţi, cu patru specializări şi un colegiu. În anul respectiv facultatea de inspecţie şi legislaţie fitosanitară şi veterinară şi colegiul cu acelaşi nume au fost autorizate provizoriu, iar Facultatea de Drept şi cea de Tehnologia şi valorificarea produselor agricole au fost autorizate tot provizoriu în 2010. Facultatea de inginerie şi management în turism a fost acreditată de către CNEAA şi urma să primească viza Parlamentului pentru dobîndirea acestei calităţi.

În 2011, Universitatea Bioterra din Bucureşti a fost clasată ca instituţie de învăţământ superior centrată pe educaţie.Conform site-ului universităţii, instituţia de învăţământ superior privat de interes public face parte din Sistemul Naţional de Învăţământ.

Taxele de studii pentru anul universitar 2012-2013 variază de la 450 la 850 de euro, Bioterra având următoarele facultăţi şi specializări: Facultatea de Management Agroturistic, acreditată în 2002, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, în domeniul de licenţă Inginerie şi management, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite; Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, acreditata în 2005 de CNEAA, cu specializarea Ingineria Produselor Alimentare, în domeniul de licenţă Ingineria produselor alimentare, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi, respectiv 240 de credite; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, acreditată în 2005 de CNEAA, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, în domeniul de licenţă Ingineria produselor alimentare, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite; Facultatea de Drept, acreditată în 2005 de CNEAA, cu specializarea de Drept, în domeniul de licenţă drept, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite.

De asemenea, Universitatea Bioterra are în componenţă şi alte facultăţi şi specializări autorizate: Facultatea de Management Agroturistic din Focşani, judeţul Vrancea, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Alexandria, judeţul Teleorman, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Slobozia, judeţul Ialomiţa, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din Alexandria, judeţul Teleorman, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din Slobozia, judeţul Ialomiţa, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor