Peste 20 de mii de demonstranţi cer eliberarea dizidenţilor la Moscova

Proteste pro-democraţie în Rusia
Proteste pro-democraţie în Rusia (YURI KADOBNOV - AFP/GETTY IMAGES)

Duminică, la Moscova a avut loc un alt episod din seria de manifestaţii care cere Kremlinului să respecte democraţia.

Peste 20 de mii de persoane au participat la o demonstraţie, cerând eliberarea dizidenţilor şi suporterilor lor închişi din cauza participării la protestele din vară.

De mai multe luni, Moscova este scena unor manifestaţii care cereau Kremlinului să permită participarea liderilor dizidenţei ruse la alegerile locale din Moscova, care au avut loc pe 8 septembrie. Candidatura opoziţiei a fost blocată de autoritatea electorală, motivul oficial fiind nereguli în listele de semnături.

Protestele au fost înăbuşite de poliţie, uneori extrem de brutal, peste 2400 de persoane fiind arestate de-a lungul verii.

14 persoane arestate au fost deja condamnate cu pedepse care cumulează opt ani în spatele gratiilor pentru participarea la proteste şi pentru că au reacţionat în timpul arestării.

Termenele severe de până la 3,5 ani de închisoare, acordate deseori pe motiv că protestatarii ridicaţi brutal din pieţele moscovite ar fi lovit jandarmii echipaţi în costume speciale anti-revoltă au generat nemulţumire în rândul populaţiei.

Unul dintre cazurile devenite virale este cel al lui Pavel Ustinov, un actor care a fost ridicat de poliţie în mod brutal, deşi a declarat că nu participa la protest. Ustinov a primit 3,5 ani de închisoare pentru că ar fi lovit un poliţist în timpul arestului, deşi filmarea video a momentului arestării arată doar brutalitatea excesivă a celor patru jandarmi care l-au arestat.

Injustiţia evidentă în cazul său a declanşat proteste în rândul persoanelor importante ale societăţii ruse şi chiar în cadrul preoţimii ruse, care în mod tradiţional nu se implică în viaţa publică.

La începutul acestei luni, o serie de persoane s-au aliniat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale unul în spatele celuilalt pentru a cere, pe rând, eliberarea lui Pavel Ustinov.

Acesta a fost eliberat din arest şi aşteaptă recursul.

Opoziţia, simţind că Moscova dă înapoi, a ieşit duminică după-amiază în centrul Moscovei pentru a cere autorităţilor să-i elibereze pe ceilalţi dizidenţi arestaţi.

„De ce i-au eliberat pe cei pe care i-au arestat?” a întrebat Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse. „Pentru că le este frică de scăderea popularităţii. Pentru ca ei au văzut că oamenii nu îi vor susţine dacă fac acest lucru”.

În ultimele zile, procurorii au renunţat la acuzaţii sau i-au plasat în arest la domiciliu, într-o serie de dosare ale celor arestaţi de Kremlin.

Demonstraţia de duminică a fost aprobată de autorităţi şi niciun protestatar nu a fost arestat.

Printre cei care au luat cuvântul în timpul mitingului s-au numărat Alexei Navalnîi şi suporterii săi Ivan Jdanov şi Liubov Sobol, candidaţi ai opoziţiei cărora li s-a interzis să participe la alegerile pentru consiliul municipal din septembrie.

Sobol a făcut greva foamei timp de 32 de zile pentru a protesta împotriva deciziei şi a devenit simbol al mişcării de protest din această vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe