Perdea de fum. Administraţia Trump desecretizează documente privind asasinarea lui Martin Luther King

Deşi opinia publică americană şi internaţională aşteaptă încă desecretizarea dosarului lui Jeffrey Epstein, condamnat pentru infracţiuni sexuale, şi lista personajelor politice importante care au beneficiat de serviciile lui, administraţia Trump a ales să facă publice documente legate de un alt subiect fierbinte dar mai puţin actual, respectiv asasinarea personalităţii publice Martin Luther King în 1968.
Potrivit publicaţiei Meduza care citează Associated Press, peste 240.000 de pagini de documente legate de asasinarea personalităţii publice Martin Luther King au fost desecretizate.
Documentele au fost publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale a Arhivelor şi Documentelor din SUA pe 21 iulie.
Biroul Federal de Investigaţii a colectat pentru prima dată aceste documente în 1977, după care le-a transferat Arhivelor Naţionale. Documentele conţin materiale privind supravegherea lui King, precum şi informaţii obţinute după asasinarea acestuia. În special, după cum notează AP, documentele arată că CIA a monitorizat îndeaproape participarea lui King la mişcări internaţionale împotriva războiului şi sărăciei.
Nu este deocamdată clar dacă documentele conţin informaţii care ar putea face lumină asupra asasinării sale.
Doi dintre copiii încă în viaţă ai lui Martin Luther King Jr., Martin al III-lea, 63 de ani, şi Bernice, 62 de ani, au declarat că asasinarea tatălui lor a fost „un subiect de mare interes public de zeci de ani”. Ei au subliniat că este o chestiune personală şi au îndemnat ca documentele să fie analizate „în întregul lor context istoric.” De asemenea, au reiterat afirmaţia veche a familiei conform căreia James Earl Ray, condamnat pentru uciderea lui King, nu a fost singura persoană vinovată, dacă a fost vreuna.
Bernice King şi Martin Luther King al III-lea nu l-au menţionat pe Donald Trump în declaraţia lor. Totuşi, Bernice King a postat o fotografie cu tatăl ei pe Instagram, cu legenda: „Acum ocupaţi-vă de treaba cu Epstein.”
Martin Luther King a fost asasinat pe 4 aprilie 1968, la Memphis, Tennessee; James Earl Ray, care a fost condamnat pentru uciderea sa, a primit o pedeapsă de 99 de ani de închisoare. Ray a pledat iniţial vinovat, dar ulterior a susţinut că a fost forţat să-şi recunoască fapta. Şi-a menţinut nevinovăţia până la moartea sa, în 1998.
În ianuarie, Donald Trump a ordonat desecretizarea documentelor legate de asasinatele lui John şi Robert Kennedy, precum şi ale lui Martin Luther King. Documentele privind fraţii Kennedy au fost publicate în martie. Cercetătorii au găsit în aceste materiale detalii despre modul în care operau agenţiile de informaţii americane în timpul Războiului Rece, inclusiv faptul că CIA a contaminat un transport de zahăr din Cuba către Uniunea Sovietică în 1962.
Pe 19 iulie, preşedintele american Donald Trump a ordonat publicarea tuturor mărturiilor din faţa marelui juriu în cazul finanţistului Jeffrey Epstein, acuzat de trafic de persoane în scopuri de exploatare sexuală şi care s-a sinucis în închisoare. Cu toate acestea, după cum notează Associated Press, Trump nu a făcut publice toate materialele din acest caz.
Preşedintele SUA s-a confruntat recent cu critici în legătură cu aşa-numita „listă de clienţi” a lui Epstein. După moartea finanţistului, Trump a declarat că o astfel de listă există şi că ar putea include democraţi, promiţând că va publica aceste materiale dacă va câştiga alegerile. Însă, în iulie, Departamentul de Justiţie al SUA şi FBI au afirmat că nu există dovezi privind existenţa unei „liste de clienţi” a lui Epstein.