Dâmboviţa: Universitatea "Valahia" contestă implicarea în emiterea de diplome false
Conducerea Universităţii "Valahia" Târgovişte, al cărei nume se regăseşte între cele ale altor instituţii de învăţământ superior suspecte că ar fi eliberat diplome false, contestă această acuzaţie.
"La examenul de finalizare al studiilor (licenţă) din sesiunea februarie 2007 s-au înscris şi trei absolvenţi ai Fundaţiei Ergorom 79 - Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria pentru susţinerea acestui examen la Universitatea "Valahia" Târgovişte. Candidaţii îndeplineau, conform actelor în original depuse la dosar, condiţiile legale de înscriere, condiţii verificate de personalul de specialitatea al universităţii noastre, şi au susţinut şi promovat examenul de licenţă în sesiunea precizată", se arată într-un comunica semnat de Biroul Senatului Universităţii, dat publicităţii miercuri.
O anchetă este în desfăşurare la mai multe universităţi particulare şi de stat de unde s-ar fi eliberat 15.000 de diplome false.
Procurorii Parchetului Judecătoriei sectorului 4 al Capitalei spun că aveau informaţii de mai multă vreme că cinci persoane care făceau parte din această reţea eliberau ilegal diplome.
Conform anchetei de până acum, cele cinci persoane implicate aranjau şi înscrierea pentru examenul de licenţă la unităţi de învăţământ acreditate, precum Hyperion, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Facultatea de Vest, Universitatea Gheorghe Cristea, Universitatea Valahia din Târgovişte şi altele.
Afacerea pornea de la două universităţi neacreditate din Alexandria, iar dosarele candidaţilor erau depuse contra unor sume cuprinse între 3.000 şi 3.500 de euro.
Ulterior, dosarele erau depuse pentru susţinerea licenţei la alte universităţi, unde cei în cauză îşi creaseră relaţii, astfel încât aproape toţi absolvenţii să promoveze examenul.
De asemenea, pentru persoanele care nu doreau să participe efectiv la examenul de licenţă, în schimbul sumei de 600 euro, membrii grupării se foloseau de serviciile altor persoane, care se prezentau la susţinerea examenului de licenţă în locul candidatului real şi foloseau în acest scop cărţi de identitate falsificate, ce cuprindeau datele reale ale candidatului la examen.