Percheziţii la Remus Truică şi alţi afacerişti şi politicieni din Braşov
alte articole
UPDATE. Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, a fost luat cu mandat de procurorii anticorupţie pentru a fi audiat la sediul DNA Braşov, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Conform surselor citate, cu mandat ar fi fost luat şi Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact.
* * *
UPDATE. Remus Truică a fost dus miercuri cu mandat la DNA Braşov pentru audieri într-un dosar privind retrocedările ilegale. Prejudiciu estimat în acest dosar este de 136 milioane de euro, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
* * *
Printre persoanele vizate de percheziţii se numeră şi Remus Truică, fostul şef de cabinet al ex-premierului PSD Adrian Năstase. Se pare că în urma percheziţiilor, procurorii ridică documente şi probe, afaceriştii fiind bănuiţi de fapte de corupţie, relatează B1 TV.
Potrivit sursei citate, percheziţiile de astăzi au legătură cu dosarul creditelor frauduloase de la BRD. Truică este acuzat în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani.
În data de 19 mai, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa, respectiv conturi bancare, terenuri şi imobile, inclusiv casa din Snagov, a fost pus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 35 milioane euro, prejudiciul reţinut în sarcina acestuia.
În acelaşi dosar este urmărită penal şi fosta soţie a lui Truică, Irina, aceasta fiind acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
Din primele cercetări reiese că Truică ar fi fost beneficiarul unor credite de zeci de milioane de euro luate de la o sucursală a BRD. Creditele au fost luate fraudulos, prin interpuşi, persoane fizice sau firme, aflate sub controlul direct al lui Remus Truică, banii fiind ulterior depuşi în conturi din străinătate.
Potrivit DIICOT, la finele anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.
Prejudiciul cauzat băncii se ridică la aproximativ 43,5 milioane euro.
Alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal în acest caz, printre care nume sonore precum fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, patronul media Adrian Sârbu, dar şi foşti ori actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ştefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.
În acest dosar apare şi numele Elenei Udrea, în legătură cu un credit de 3 milioane euro luat de la BRD, însă cauza a fost declinată la DNA.