Pentru prima dată în 20 de ani, Euro se prăbuşeşte sub valoarea unui dolar american

Bancnote de 50 şi 100 de dolari
Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)
D.B.
13.07.2022

Dolarul a urcat la maximul ultimilor 20 de ani în raport cu un coş de valute, iar euro a depăşit paritatea faţă de dolar, după ce datele de miercuri au arătat că inflaţia preţurilor de consum din SUA a urcat în iunie la maximul ultimilor 40 de ani şi jumătate, informează Reuters.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,3% luna trecută, deoarece costurile cu benzina şi alimentele au rămas ridicate, mai mult decât 1,1%, cât se aşteptau economiştii.

"Cifra din această dimineaţă este uluitor de mare. Este mai mare decât se aştepta şi arată că inflaţia se îndreaptă rapid în direcţia greşită", a declarat Chris Zaccarelli, director de investiţii la Independent Advisor Alliance.

Euro s-a prăbuşit până la 0,9998 dolari faţă de dolar, trecând sub nivelul de 1 dolar pentru prima dată din decembrie 2002, înainte de a reveni la 1,0024 dolari.

Indicele dolarului a ajuns la 108,59, cel mai ridicat nivel din octombrie 2002, de la aproximativ 107,9 înainte de publicarea datelor.

O analiză publicată de Financial Times arată că temerile crescânde legate de recesiune şi trecerea pe scară largă la active refugiu au impulsionat dolarul.

Temerile tot mai mari privind sănătatea economiei mondiale au împins euro la paritate cu dolarul american pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Investitorii gravitează spre siguranţa percepută a dolarului în perioade de stres - o caracteristică care a dus la o revenire feroce a monedei americane atunci când pandemia a prins rădăcini în 2020. Dar acest şoc nu a tras euro în jos până în acest moment. Nici criza datoriilor care a fost aproape de a dezmembra blocul monetar în urmă cu un deceniu.

Acum, însă, riscul ca majorările agresive ale ratelor dobânzilor să ducă SUA în recesiune, combinat cu pagubele probabile ale economiei europene care decurg din dependenţa sa de energia rusă au fost suficiente pentru ca euro să coboare miercuri cu un ultim 0,4% şi să atingă pragul istoric.

"Este vorba despre fundalul de risc şi despre ameninţarea la adresa creşterii europene din cauza dependenţei energetice care, la rândul său, afectează acum aşteptările privind ratele pe termen lung", a declarat Kit Juckes, strateg la Societe Generale din Londra.

Analiştii se pregătesc pentru o recesiune atât în Europa, cât şi în SUA, George Saravelos, şeful strategiei valutare europene la Deutsche Bank, prognozând "o recesiune iminentă pe ambele maluri ale Atlanticului". Banca americană Goldman Sachs a avertizat că zona euro se află deja "în pragul recesiunii". Euro a scăzut cu 16% faţă de dolar în ultimul an şi cu 12% în 2022.

În comparaţie cu un coş de monede ale principalilor parteneri comerciali, euro nu este notabil de slab. Pe această bază, a scăzut cu un modest 3,6% în acest an, potrivit unui indice Deutsche Bank, cuibărindu-se la minimul ultimilor cinci ani.

Dar dolarul a mărşăluit în sus. Indicele dolarului a urcat cu 13% în acest an, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, în detrimentul altor valute importante, precum yenul şi lira sterlină, alimentat de o Rezervă Federală americană agresivă, care a crescut rapid ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, care a atins cote maxime de 40 de ani.

Îngrijorările legate de creşterile rapide ale dobânzii Fed s-au intensificat miercuri, după ce un raport al Departamentului Muncii a arătat că preţurile de consum din SUA au crescut cu un ritm anual de 9,1% în iunie, mai mult decât prognoza de 8,8% a economiştilor.

Între timp, invazia Rusiei în Ucraina a impus presiuni puternice şi specifice asupra zonei euro vecine.

Pe fondul creşterii vertiginoase a preţurilor la energie, ţările din blocul comunitar s-au grăbit să se aprovizioneze cu noi surse de aprovizionare în afara Rusiei. Germania a recurs chiar şi la raţionalizarea gazului şi a electricităţii - ceea ce ridică noi îngrijorări cu privire la gravitatea situaţiei în apropierea lunilor reci de iarnă.

Inflaţia în zona euro a atins un nivel record de 8,6% în iunie - pe hârtie, pregătind terenul pentru creşterea ratelor dobânzilor în zona euro. Însă sondajele privind activitatea întreprinderilor din regiune s-au dovedit dezamăgitoare în ultimele săptămâni, complicând situaţia pentru Banca Centrală Europeană, care încearcă să înăsprească politica monetară în contextul încetinirii creşterii economice.

"Este vorba de energie, de încrederea mediului de afaceri [şi] de inflaţie. Moneda euro are întotdeauna investitori neclintiţi [dar] se pare că parametrii s-au schimbat", a declarat Jane Foley, şefa departamentului de strategie valutară la Rabobank.

Şansele ca vreo acţiune multilaterală să încerce să domolească dolarul american sunt reduse. În parte, acest lucru se datorează faptului că schimbarea se produce în paşi mici, mai degrabă decât în mari salturi destabilizatoare. Dar, în plus, este posibil ca lupta factorilor de decizie politică cu inflaţia să fie dominantă.

"Suntem încă departe [de intervenţii]. Pare destul de ordonat, iar ei se concentrează în întregime pe inflaţie. Deschiderea unui alt front ar fi dificilă", a declarat Joachim Fels, consilier economic global la firma de investiţii Pimco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor