Pentru încălcările legii în cazul Năstase, Monica Macovei cere demisia ministrului de Interne

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei.
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
23.06.2012

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a semnalat vineri mai multe încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase - de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare ;i până la vizitele primite la spital. Drept urmare, europarlamentarul PDL cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", a precizat vineri Monica Macovei.

Ea a adresat mai multe întrebări legate de tratamentul preferenţial în cazul Năstase şi a spus că răspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

Vizite ilegale

"De ce un ministru al Guvernului României l-a sunat pe Adrian Năstase să-i ofere o variantă preferenţială de a merge în arest ca să-şi ispăşească pedeaspa stabilită în unanimitate de un complet de cinci judecători de la cea mai înaltă instanţă de judecată? Pe câţi condamnaţi penali îi sună ministrul de Interne să-i întrebe cum preferă să ajungă în arest? Cu geamuri fumurii? Fără cătuşe? Din garaj sau pe uşa din faţă?", se întreabă Monica Macovei.

Ea a menţionat declaraţia lui Ioan Rus, conform căreia Năstase a început deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deţinut.

"Dânsul este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă... Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment", a spus Rus.

"Prin urmare, fiecare zi petrecută în Spitalul de Urgenţă Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecătorilor, să o execute în penitenciar", a precizat Monica Macovei.

"Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Năstase de către membrii PSD, alţi politicieni sau persoane care nu erau rude ale deţinutului? Trebuie publicate cererile de vizită şi aprobările. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, aşa cum prevede legea executării pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi şi 4 pe lună? Dacă da, de ce s-a încălcat legea şi cine va răspunde pentru asta? Cine a stabilit că, după intervenţia chirurgicală, condamnatul Adrian Năstase nu poate fi încarcerat şi tratat în spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorită inclusiv medicului Şerban Brădişteanu, fost senator PSD şi inculpat şi el de DNA?", sunt întrebări pe care le adresează Macovei.

De ce a fost condamnat Năstase

Adrian Năstase este primul premier al României de după 1989 care a fost condamnat la închisoare. Pedeapsa a fost dată de judecători pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Procesul său, început în 2009, s-a finalizat miercuri cu o sentinţă-surpriză: doi ani de puşcărie. Dosarul în care a fost condamnat, "Trofeul Calităţii", nu părea să ridice probleme prea mari pentru fostul premier care nu s-a aşteptat să se ajungă la această sentinţă.

Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor