Pentru CFR Marfă există interes din partea unor investitori din Cehia şi Polonia

Cale ferată (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2012

Pentru privatizarea companiei CFR Marfă există interes din partea unor investitori din Polonia şi din Cehia,iar în următoarele săptămâni sunt aşteptaţi şi alţii, a declarat Constantin Zaharia , directorul general al CFR Marfa.

”Sunt semnale că şi transportatorii interni vor încerca să vina în dialog cu noi”, a spus Zaharia, în cadrul unei dezbateri publice privind proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă".

De asemenea, el a spus că s-a ajuns la încheierea unor contracte de peste 30 de milioane de euro în ultimele două luni, o parte din aceste contracte fiind pe o perioadă de doi, trei ani, ceea ce sugerează faptul că societatea este viabilă.

Ministerul Transporturilor va fi mandatat să vândă integral CFR Marfă prin metoda licitaţiei cu strigare, precum şi pachetul care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma cesiunii şi compensării datoriilor către CFR SA.

"Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este mandatat să vândă pachetul de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă prin metoda licitaţiei cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, conform legislaţiei în vigoare, precum şi pachetul care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma cesiunii şi compensării datoriilor CFR Marfă către Compania Naţională CFR S.A", se arată în proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR SA.

MTI va urmări maximizarea preţului ce poate fi obţinut şi maximizarea primei de control total pe care investitorii ar fi dispuşi să o plătească (prima de control total semnificând prima pe care un investitor este dispus şi se decide să o plătească, peste valoarea de piaţă a societăţii, în vederea dobândirii unei poziţii de control total în cadrul acesteia).

În aplicarea mandatului pentru implementarea strategiei, MTI va vinde pachetul de acţiuni reprezentând 100 % din capitalul social al CFR Marfă, precum şi pachetul de
acţiuni care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor CFR Marfă, prin metoda licitaţiei cu strigare cu criterii de precalificare.

Preţul de pornire a licitaţiei este stabilit de către MTI pe baza raportului de evaluare a CFR Marfă.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, declara recent că MTI se află în discuţii "concrete şi avansate" cu investitori pentru preluarea CFR Marfă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor