Pentagonul dezvăluie o întâlnire între generali americani şi ruşi cu scopul prevenirii unor ciocniri accidentale în Siria
alte articole
Dezvăluirea făcută de Pentagon a avut loc după ce Rusia a avertizat SUA că va răspunde imediat în cazul în care forţele guvernului sirian sunt atacate din poziţii ocupate de o miliţie condusă de kurzi şi susţinută de americani în estul Siriei.
„Au avut o discuţie personală, au întocmit hărţi şi grafice” în prima întâlnire de acest fel, a declarat pentru Pentagon colonelul de armată Ryan Dillon, purtător de cuvânt în Bagdad pentru coaliţia condusă de SUA ce luptă împotriva Statului Islamic.
Dillon a afirmat că forţele terestre ruse şi americane din Siria şi-au coordonat operaţiunile prin telefon în ultima lună pentru a evita orice ciocnire periculoasă şi potenţial fatală.
Secretarul american al apărării Jim Mattis a declarat ulterior reporterilor că nu este îngrijorat de ciocnirile accidentale care ar putea avea loc la sol în Siria. „Nu sunt îngrijorat. Continuăm să colaborăm cu ruşii. Vom rezolva această problemă”, a afirmat el.
Ştirile privind această întâlnire au apărut după o săptămână în care armatele rusă şi americană s-au acuzat reciproc că soldaţii sau aliaţii lor au fost puşi în pericol sau au fost atacaţi de forţele celeilalte tabere, alimentând temerile cu privire la eventuale ciocniri accidentale.
Ministerul rus al Apărării a acuzat miercuri spionii americani că au urmărit să declanşeze o ofensivă militantă împotriva regiunilor deţinute de guvernul sirian în nord-vestul Siriei cu scopul de a submina câştigurile guvernamentale obţinute acolo.
Ministerul a mai precizat că în timpul unui incident din 19 septembrie, 29 de membri ai poliţiei militare ruseşti au fost înconjuraţi de extremişti, adăugând că Rusia a fost nevoită să îi salveze printr-o operaţiune specială susţinută de forţa aeriană, în cadrul căreia trei soldaţi au fost răniţi.
„Conform informaţiilor noastre, serviciile americane de spionaj au iniţiat ofensiva pentru a pune capăt înaintării trupelor guvernamentale [siriene] înspre estul oraşului Deir al-Zour”, a declarat general-colonelul rus Serghei Rudskoi, fiind citat de Reuters.
Înainte de acest incident, coaliţia condusă de SUA a declarat că avioanele de luptă ruseşti au atacat în 16 septembrie luptători ai Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de luptători arabi şi kurzi susţinută de Washington, în provincia Deir al-Zour. Acel atac a provocat rănirea a şase luptători rebeli. Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţiile.
În cel mai recent incident, care a avut loc joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konaşenkov, a declarat că soldaţii sirieni care operau împreună cu forţele speciale ruseşti în apropiere de oraşul Deir al-Zour au fost „atacaţi de două ori cu mortiere şi rachete” din poziţiile ocupate de FDS.
Konaşenkov a declarat că luptătorii FDS au ocupat, împreună cu forţele americane pentru operaţiuni speciale, poziţii pe malul estic al râului Eufrat. El a adăugat că un reprezentant al comandamentului militar american din Qatar a fost „înştiinţat într-o manieră severă că încercările de a lansa atacuri din districtele unde sunt localizaţi luptătorii FDS vor fi respinse”.
„Poziţiile de tragere din aceste zone vor fi imediat suprimate cu toate armele care sunt la dispoziţie”, a mai precizat el.
Ahmed Abu Khawla, un comandant FDS a cărui unitate conduce lupta în provincia Deir al-Zour, a negat acuzaţiile ruşilor şi a acuzat Moscova că încearcă să obstrucţioneze avansarea forţelor susţinute de SUA, conform agenţiei de ştiri Associated Press.
SUA şi Rusia susţin ofensive militare separate în războiul sirian, ambele vizând grupul jihadist Statul Islamic şi înaintând în estul Siriei, în apropierea Irakului.
Forţele guvernamentale siriene, susţinute atât de Rusia, cât şi de miliţii aliate Iranului, au câştigat controlul asupra majorităţii oraşului Deir al-Zour.
FDS, cu acoperirea aeriană a coaliţiei conduse de SUA, a precizat miercuri că, de fapt, campania de capturare a fortăreţei jihadiste Raqqa, situată la nord de oraşul Deir al-Zour, se află în ultimele faze şi că luptătorii săi au ocupat 80% din oraşul Raqqa.
Totuşi, Konaşenkov, fără a furniza dovezi, a susţinut că informaţiile obţinute de ruşi arată că operaţiunea coaliţiei în Raqqa a încetat şi că luptătorii FDS au fost transportaţi de acolo în Deir al-Zour.