„Pensii Corecte pentru Toţi” - un nou proiect legislativ al fracţiunii PAS în Parlament

Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei (facebook.com)
Maria Maevschi
26.11.2019

Fracţiunea parlamentară Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), a venit luni, 25 noiembrie, cu un pachetul legislativ „Pensii Corecte pentru Toţi”. Potrivit deputatului Dan Perciun, proiectul a fost elaborat încă de Guvernul Sandu şi urma să fie promovat cât de curând, dar ţinând cont de ultimele perturbaţii politice şi având în vedere că nu există certitudinea că noua guvernare îl va promova, PAS a decis să îl prezinte pe platforma parlamentară.

În context, deputatul Mihail Popşoi a ţinut să reitereze că noul Guvern nu face decât să copieze propunerile scrise în „Bugetul Solidarităţii” conceput de Guvernul Sandu care a fost dat jos dintr-un şir de motive, şi anume din frica preşedintelui Dodon de un procuror independent şi de integritatea Miei Sandu în calitate de potenţial concurent.

Potrivit deputaţilor PAS, există carenţe majore în sistemul de pensii al Republicii Moldova, care se încearcă a fi redresate cu acest pachet legislativ „Pensii Corecte pentru Toţi”, asigurându-se echitate în sistemul de pensii:

- prin majorarea celor mai mici pensii, întrucât peste 500 mii de cetăţeni ai RM primesc în prezent pensii mai mici decât minimul de existenţă care constituie 1839 lei;

- decalajul dintre pensiile foarte mici şi cele foarte mari. În prezent există pensii sub 1839 lei, ceea ce nu este o pensie care să-ţi permită să duci o viaţă decentă, dar există pensii în RM care sunt mai mari de 100 mii de lei şi mai există aşa-numitele pensii speciale, de peste 20 mii de lei, de care, conform statisticii, beneficiază peste 350 persoane;

- sistemul de pensii nu este echitabil, întrucât există pensii speciale pentru anumite categorii de persoane cum ar fi judecătorii.

„Iniţiativele pe care le prezentăm astăzi vin să rezolve această problemă a decalajului foarte mare dintre pensii şi să creeze condiţii echitabile astfel încât să avem un sistem de pensii care să ofere sprijin celor mai nevoiaşi cetăţeni ai RM”, a declarat Popşoi.

„Plafonarea Superpensiilor” este una dintre iniţiativele legislative care face parte din acelaşi proiect „Pensii Corecte pentru Toţi”.

„Vrem să instituim un plafon al mărimii pensiei pentru limita de vârstă de cel mult 5 salarii medii pe economie. În 2019 salariul mediu pe economie constituie 6975 lei, ceea ce înseamnă că din momentul adoptării acestei legi în Republica Moldova nu vor putea fi stabilite pensii mai mari de 34 mii lei.

Considerăm că acest plafon este necesar pentru a echilibra sistemul de pensii şi a evita situaţia care există în prezent, când avem pensii foarte mici şi pensii foarte mari”, a punctat Dan Perciun.

A doua iniţiativă legislativă ţine de pensiile judecătorilor, numită „Judecător cu pensia mai aproape de popor”. Prin intermediul acestei iniţiative, deputaţii PAS îşi propun să modifice condiţiile de pensionare ale judecătorilor în aşa fel încât să fie cât mai aproape de condiţiile de pensionare a cetăţenilor simpli care ridică pensii din sistemul public.

În acest sens, Perciun a ţinut să puncteze că în prezent un judecător se pensionează la vârsta de 50 de ani, comparativ cu ceilalţi cetăţeni - la 63 de ani, este suficient să fi lucrat doar 12,5 ani în funcţia de judecător şi trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, în timp ce restul cetăţenilor R.Moldova - de 34 de ani.

În concluzie, deputaţii PAS propun ca şi judecătorii să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, ca toţi moldoveii, şi solicită totodată majorarea numărului de ani petrecuţi în funcţia de judecător până la 20, iar pentru fiecare an muncit doar în funcţia de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul pensiei să se majoreze cu 3 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor