Paul Manafort, fost director al campaniei lui Trump, inculpat pentru conspiraţie împotriva SUA

Paul Manafort, fostul director al campaniei preşedintelui american Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
30.10.2017

Fostul director al campaniei preşedintelui Donald Trump, Paul Manafort, şi fostul asociat în afaceri al acestuia din urmă, Rick Gates, au fost puşi sub acuzare de consilierul special Robert Mueller şi li s-a cerut luni să se predea autorităţilor federale.

Punerea sub acuzare a fost anunţată luni dimineaţa şi conţine 12 capete: conspiraţie împotriva Statelor Unite, conspiraţie pentru spălare de bani, agent neînregistrat în străinătate, declaraţii false şi înşelătoare către FARA (Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini) şi şapte capete privind eşecul de a declara conturi bancare şi financiare în străinătate.

Manafort s-a aflat în centrul investigaţiei lui Mueller privind potenţiala conspiraţie între campania lui Trump şi Moscova în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Inculparea lui Manafort şi Gates reprezintă prima măsură de acest gen de când fostul director FBI, James Comey, a lansat ancheta în urmă cu peste un an. Mueller a preluat conducerea anchetei după ce Comey a fost concediat în luna mai.

Paul Manafort a fost forţat să se retragă din funcţia de director al campaniei lui Trump în luna mai, dar Gates a rămas şi a lucrat în echipa de tranziţie a preşedintelui american. La rândul său, Gates a fost înlăturat dintr-un grup de lobby pro-Trump în luna aprilie, pe fondul unor întrebări legate de posibila interferenţă a ruşilor în alegeri, şi a continuat să viziteze Casa Albă până în luna iunie, precizează The Daily Beast.

Diverşi experţi juridici au făcut speculaţii în weekend, după ce vinerea trecută a apărut ştirea că Mueller îl va aresta pe Manafort pentru a încerca să îl forţeze să se întoarcă împotriva lui Trump.

FBI a desfăşurat un raid la locuinţa lui Manafort în luna iulie. La acea vreme, lui Manafort i s-a comunicat că va fi pus sub acuzare, potrivit afirmaţiilor vechiului său prieten Roger Stone. Investigatorii au căutat documente privind taxele sau conturi bancare în străinătate, documente care sunt urmărite în mod obişnuit atunci când se investighează încălcări ale legii Bank Secrecy Act.

Manafort a fost asociat cu cel puţin 15 conturi bancare şi 10 companii din Cipru, datând încă din 2007, a raportat NBC în luna martie, iar FBI a trimis citaţii mai multor bănci pentru a obţine date privindu-l pe Manafort. Numele lui Rick Gates apare în documente care au legătură cu multe dintre acele companii din Cipru, conform unui articol publicat de New York Times.

Buzzfeed a precizat duminică faptul că FBI-analizează 13 transferuri bancare suspecte realizate în perioada 2012-2013 de către companii offshore care au legătură cu Manafort.

Legăturile lui Manafort cu Rusia au început să fie cercetate după ce New York Times a dezvăluit că un partid politic pro-Rusia din Ucraina i-a oferit 12,7 milioane de dolari sub formă de plăţi în numerar nedezvăluite. De altfel, Manafort a fost consultant pentru partidul fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici timp de aproape un deceniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor