Patru scenarii pentru Ucraina

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Situaţia din Ucraina se complică: ţara este destabilizată de propagandă separatistă, iar ameninţarea unei intervenţii militare ruseşti este în mintea tuturor. Cotidianul polonez Dziennik descrie mai multe posibile scenarii de evoluţie a evenimentelor, informează Courrier International.

Scenariul 1: propagandă separatistă, probabilitate 40%

Există posibilitatea ca Rusia să încerce din nou să amplifice propaganda separatistă, în partea de est şi de sud a Ucrainei. Primul val a avut deja loc săptămâna trecută, iar de duminică, 6 aprilie, se poate asista la un al doilea val de acest tip, care presupune luări prin asalt a unor clădiri guvernamentale la Harkov, Doneţk sau Lugansk. Pentru moment, ruşii nu pot să spere la mai mult, pentru că această propagandă - iniţiată pentru a împiedica alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru 25 mai - nu este foarte populară în rândul populaţiei locale. Potrivit unui studiu efectuat în martie de Institutul Rating Group de la Kiev, un locuitor din patru din est şi unul din cinci din sudul Ucrainei ar susţine proiectul de federalizare a Ucrainei, propus de Rusia.

Scenariul 2: reeditarea scenariului din Crimeea, probabilitate 30%

Potrivit mai multor analişti, Kremlinul îşi va intensifica presiunile asupra Ucrainei. Chiar dacă Rusia nu-şi face iluzii cu privire la capacitatea sa de a zădărnici alegerile prezidenţiale, ea ar putea avea nevoie de regiunile din sudul şi estul aceste ţări pentru a asigura livrările de electricitate şi gaz în peninsula Crimeea sau pentru a deschide un culoar spre zona sa de influenţă din Transnistria. Potrivit unor 'scurgeri controlate' provenite de la Ministerul Apărării al Poloniei, acest scenariu prevede ocuparea de către separatişti a mai multor treceri de frontieră, pe unde să pătrundă pe teritoriul ucrainean 'soldaţi ai forţelor de autoapărare' ruseşti. Nu sunt excluse atentate teroriste şi nici chiar o invazie terestră. În acest caz, sunt posibile lupte pentru reluarea controlului asupra marilor oraşe.

Scenariul 3: stabilizare forţată, probabilitate 20%

Autorităţile ucrainene au învăţat lecţii din situaţia din Crimeea şi acţionează în prezent cu mai multă hotărâre în faţa separatiştilor. La Harkov, forţele speciale au fost scoase din clădirea Administraţiei locale, la Doneţk oligarhul Rinat Ahmetov în persoană a încercat să dezamorseze situaţia, iar la Mykolaev (Nikolaev), locuitorii oraşului au demontat corturile separatiştilor, în timp ce mulţimea scanda 'Fascismul nu va trece aici!' şi 'Valiza-gara-Rusia' ('îţi iei valiza, te duci la gară şi pleci în Rusia') şi spărgea manifestaţia orchestrată de Oleg Ţariov, cel mai prorus dintre candidaţii la preşedinţia Ucrainei. În cazul în care Kievul îşi impune autoritatea asupra acestor regiuni, nu se poate exclude varianta ca populaţia rusă să reuşească să restabilească liniştea şi calmul prin propriile mijloace.

Scenariul 4: victoria diplomaţiei şi revenirea la normal, probabilitate 10%

După cum a afirmat Departamentul de Stat american, negocierile dintre reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene (UE) şi SUA ar putea demara în următoarea săptămână. Mass-media speculează pe marginea promisiunilor pe care Administraţia Obama le-ar putea face lui Vladimir Putin, pentru a-şi spori influenţa în Ucraina. Afirmaţiile de acest gen sunt premature, cu atât mai mult cu cât Bruxellesul şi Washingtonul îşi multiplică gesturile de susţinere la adresa Kievului şi ameninţă să extindă perimetrul sancţiunilor împotriva Rusiei, dacă aceasta din urmă nu-şi va sista încercările de destabilizare a Ucrainei. Un summit le-ar permite tuturor actorilor conflictului să găsească o ieşire onorabilă (dacă, totuşi, Moscova ar fi interesată). S-ar putea, de exemplu, acorda un loc mai important limbii ruse în Ucraina şi consolida prezenţa reprezentanţilor regionali în procesul de elaborare a unei noi Constituţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe