"Patriarhul Roşu", reabilitat de BOR. Fostul secretar al lui Coposu: O ştire care mă năuceşte

Fostul secretar personal al lui Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, a luat foc: BOR l-a reabilitat pe celebrul "Patriarh Roşu" de pe vremea comunismului, în timp ce directorul executiv al IICCMER s-a remarcat printr-o declaraţie absolut inadmisibilă.
Patriarhul Justinian
Patriarhul Justinian (basilica.ro)

„O ştire care mă năuceşte şi o declaraţie inadmisibilă a directorului executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda”, astfel şi-a exprimat revolta, pe pagina sa de Facebook, fostul secretar personal al Seniorului Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, comentând pe marginea ştirii potrivit căreia Biserica Ortodoxă Română l-a reabilitat pe "Patriarhul Roşu", Iustinian Marina.

„Cum poţi tu, preşedinte IICCMER, să declari că "...a fost pur şi simplu providenţial. L-a trimis providenţa atunci când era nevoie de el, nici mai devreme, nici mai târziu. A fost omul potrivit la vremurile de prigoană. Orice formă de exagerare, într-o parte sau alta, contrazice complexitatea istorică". Dacă făcea această declaraţie în calitate de lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, poate nu îi dădeam aceeaşi importanţă, dar nu pot să nu mă cutremur şi să nu mă gîndesc ce părere pot avea foştii deţinuţi politici, urmaşii lor, dar mai ales preoţii ortodocşi care nu au cedat presiunilor securităţii şi care au avut de suferit atât de mult din cauza patriarhului roşu”, a declarat Gherasim.

Fostul secretar al lui Coposu susţine că a aflat din familie, de la prieteni, de la oameni care au avut de suferit direct (admirabilul Părinte Constantin Voicescu - martir al neamului) „cine a fost şi ce prigoană a impus acest monstru cu chip uman”.

„Pentru cei care nu ştiu sau nu au avut posibilitatea să afle cine a fost Iustinian Marina, vă menţionez că el s-a aflat în fruntea BOR între 1948 şi 1977. Va rămâne în istoria neagră a poporului român cu această declaraţie: Hristos este Omul Nou. Omul Nou este omul sovietic. Prin urmare, Hristos este sovietic!”, a precizat Gherasim.

Potrivit Adevărul, lideri ai Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi ai IICCMER au participat recent la un seminar intitulat "Rezistenţa Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist", întâlnire iniţiată de liderii BOR.

Una dintre temele discutate a fost "Providenţialul Părinte Patriarh Justinian", în cadrul căreia s-a dezbătut mandatul primului lider al Bisericii Ortodoxe Române instalat după instaurarea regimului comunist în România. Istoriografia românească l-a reţinut sub numele de "Patriarhul Roşu", datorită colaborării strânse pe care a avut-o cu autorităţile comuniste. Participanţii la seminarul de la Dervent au insistat să acrediteze ideea că activitatea lui Justinian a fost în mare măsură greşit interpretată şi că longevivul lider religios a contribuit, de fapt, la salvarea bisericii din calea tăvălugului comunist.

Pentru a citi mai multe pe tema reabilitării "Patriarhului Roşu" intraţi aici.