Danileţ: Nu putem să cerem dintr-o Românie bolnavă să se nască o generaţie sănătoasă, n-avem cum!
alte articole
Nu putem să cerem dintr-o Românie bolnavă să se nască o generaţie sănătoasă, n-avem cum, trebuie să treacă ani până când acest lucru va fi posibil, a opinat, marţi seară, judecătorul Cristi Danileţ, în cadrul unei întâlniri intitulate simbolic ''Stat vs. Cetăţean'', organizată de reprezentanţii grupului #REZISTENŢA de pe Facebook, platformă civică născută în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13.
O schimbare fundamentală în România va putea fi văzută abia atunci când mentalitatea comunistă pe care o avem cu toţii bine întipărită va fi curăţată încetul cu încetul prin educaţie.
"Sunt un mare consumator de informaţii şi mă uit la viaţa politică şi socială şi mă uit şi la cea juridică, de ani de zile o urmăresc pentru că am o anumită capacitate cu legile şi cu dosarele, vă spun, nu cred că poporul ăsta este în stare de mai mult. N-are rost să visăm. Sunt câteva minţi briliante, avem câţiva lideri de opinie dar care nu se coboară la nivelul ăsta al politicii noastre. Asta e politica la noi.
E politică cu ură, este politică cu duşmănie, vedeţi ce lovitură fantastică duc în presă, într-o dezbatere, uitaţi-vă la televizor, orice dezbatere publică se rezumă la atacuri personale. Câştigă în dezbatere cel care îl atacă cel mai mult pe celălalt şi care îl face knock-out, nu care are argumente mai puternice. Argumentele dispar în România, apar atacurile personale, peste tot. Şi apare manipularea. Apar fake news-urile şi apar o grămadă de dedesubturi, veşnicul subiect al serviciilor secrete care ne conduc din umbră şi aşa mai departe", a declarat Danileţ.
În opinia judecătorului, ceea ce ar trebui să domine în România trebuie să fie încrederea, încrederea în instituţii. Şi acestea, încetul cu încetul, să fie populate de oameni cu bună-credinţă.
"Nu putem să cerem dintr-o Românie bolnavă să se nască o generaţie sănătoasă, n-avem cum! Trebuie să treacă ani. Liiceanu spunea că mai avem încă vreo 16, ca să avem 40 de ani în total, da, eu cred că încă e optimist. Trebuie să dispară generaţia mea, vin copiii mei şi poate după aceea nepoţii mei or să o ducă bine în România cu valorile astea democratice. Noi încă ne chinuim, încă avem reminiscenţe din comunism. Avem încă pete pe creier iar serviciile noastre secrete, trecutul nostru comunist care este nescris, neocomunismul care a împânzit România după Revoluţie, încă ne conduc, sunt în venele noastre, sunt în sângele nostru, n-avem cum să renunţăm aşa de repede", a precizat Danileţ.
Judecătorul este de părere că încetul cu încetul trebuie să educăm populaţia.
"Să spunem: Ai fost comunist? Nu-i nicio problemă. Ai fost securist? Nu-i nicio problemă. Ai fost fără loc de muncă sau ai fost condamnat? Nu-i nicio problemă. Hai să vedem de aici în colo. Foarte mult noi ne uităm în trecut şi reproşăm oamenilor chestii din trecut. Mai puţin ne gândim la viitor. (...) Noi, adulţii, suntem ocupaţi cu trecutul nostru, puştii deja, lor nu le pasă de ceea ce se întâmplă, ce facem noi, ei deja îşi pregătesc viitorul. Peste 10 ani de zile ei vor sta acasă şi vor conduce România de pe internet iar noi în continuare ne vom întreba ce scrie în dosarele CNSAS din 1900 toamnă", a punctat Danileţ.
Potrivit magistratului, nu pregătim deloc tânăra generaţia şi, la un moment dat, vor ajunge "să ne judece pe noi pentru că nu ne-am preocupat deloc de ei".
"Cele mai luminate minţi părăsesc România, am văzut că se duc în tot felul de universităţi foarte, foarte bune din lume dar ei pleacă din ţară. Patru milioane de români sunt plecaţi din ţară, ăia nu or să se mai întoarcă niciodată, aici îşi fac doar o casă, vin într-o vacanţă, ei nu mai vin în România, copiii lor care s-au născut în străinătate, ei nu se mai întorc în România, or să citească aşa de România în titlurile proaste din străinătate. În România o să rămânem noi şi după ce noi o să îmbătrânim şi o să ne întrebăm cine o să ne plătească pensiile, pentru că România nu produce", a subliniat Danileţ.
Mai mult, judecătorul a subliniat că cine îşi imaginează că mărind salariile, în felul ăsta se măresc şi impozitele prin urmare o să am bani mai mulţi la bugetul statului, cred că face o glumă proastă, aşa ceva nu există, logica ne spune că aşa ceva nu e posibil, darămite cunoştinţele minime economice.
"Ţara asta trebuie să înceapă să producă, iar din punctul meu de vedere, ca justiţie eu nu pot să produc, decât să consum, dar dacă dispun confiscarea unei averi, am pretenţia ca decizia mea să nu rămână la mine în birou şi ea să fie pusă în executare. Să se ducă la organele administrative ale statului, să confişte averea şi să o aducă la bugetul statului", a conchis Danileţ.