PAS solicită abrogarea unei hotărâri de Guvern care obligă absolvenţii să lucreze la stat
alte articole
După ce au fost sesizaţi de mai mulţi studenţi cu privire la abordarea „abuzivă şi ilegală” pe care o are guvernarea de astăzi referitor la studenţii care-şi fac studiile la buget, aripa tânără a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a decis să solicite abrogarea hotărârii nr. 923 din anul 2001 care obligă absolvenţii la buget la toate specialităţile să lucreze trei ani de zile în unităţile unde vor fi repartizaţi după absolvire.
„Aparent Guvernul nostru consideră că cea mai bună metodă de a menţine tinerii în ţara este să-i şantajeze contractual şi să-i forţeze să meargă să lucreze la stat după absolvire. Guvernul nu-şi pune problema cum să ofere condiţii de muncă mai bune, salarii mai mari pentru tineri în aşa fel încât aceştia să fie interesaţi să meargă să lucreze în instituţiile publice şi consideră că cea mai bună soluţie este să-i oblige prin contract”, a declarat preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dan Perciun, conform privesc.eu.
Acesta a ţinut să facă referire la situaţia în care s-au trezit mai mulţi studenţi de la medicină care au fost obligaţi să restituie costurile pentru instruire în momentul în care au refuzat să meargă să muncească acolo unde au fost repartizaţi de către Ministerul Sănătăţii.
Totodată, preşedintele PAS Youth, a constatat că mulţi studenţi nu cunosc că în momentul în care semnează acel contract de acordare a bursei la buget se angajează să lucreze trei ani la stat după absolvire dacă statul le propune un loc de muncă pe specialitate, indiferent de localitatea în care vor fi nevoiţi să plece şi salariul pe care îl vor primi. Regretabil este faptul că în cazul în care studentul refuză acel loc de muncă, el trebuie să restituie statului toate cheltuielile aferente instruirii sale fără ca în contractul pe care l-a semnat să fie indicată exact această sumă şi bani pe care va trebui să restituie, suma urmând să fie decisă de către administraţia universităţii.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dan Perciun a specificat că această hotărâre de Guvern din anul 2001, ar fi deja învechită, întrucât nu corespunde nici Codului Educaţiei care a fost adoptat în 2014, fiind urmat de un şir de schimbări în sistemul educaţional din Republica Moldova, pe care hotărârea de Guvern nu le respectă.
„De exemplu, în 2001, nici nu exista conceptul de master. Moldova încă nu făcea parte din sistemul Bologna şi nu era separat învăţământul pe licenţă şi master, şi pentru că hotărârea de Guvern nu prevede acest lucru, situaţia la acest moment e că, dacă semnezi acest contract, de facto, nu poţi face master. Deci, există tot felul de chestii în această hotărâre de Guvern, probleme care s-au acumulat în virtutea faptului că n-a fost modificată de 16 ani şi n-a fost racordată la schimbările care au avut loc în sistem.”