Participare romaneasca la Ziua Vinului din Balcani

(NICOLAS ASFOURI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2010

Sarbatoare precrestina a carei origine se pierde in negura vremurilor, Ziua Vinului din Balcani pare a fi, dupa unii cercetatori, un ecou al serbarilor inchinate lui Bacchus in Grecia antica, in timp ce altii o considera drept mostenire a unei stravechi traditii a semintiilor traco-dacice care populau meleagurile din sudul si din nordul Dunarii.

Exista ipoteza conform careia aceasta zi marca la vechii traci inceputul anului nou viticol, traditie pastrata si astazi, de exemplu, in Bulgaria, unde peste sarbatoarea "pagana” s-a suprapus cultul crestin al Sfantului Trifon.

Organizata in mod traditional de catre Institutul Cultural Bulgar, Ziua Vinului din Balcani se bucura, incepand din acest an, de o participare internationala, prin invitarea de catre organizatori a mai multor misiuni diplomatice acreditate la Praga ale tarilor din aceasta zona si a unor ansambluri vocal-instrumentale specializate in ethno si world music.

Manifestarile vor avea loc vineri 12 februarie, la ora 19,00 la Baráčnická rychta din Praga (Tržiště 23, Praha 1).

Grupul Džezvica va interpreta cantece din folclorul Balcanilor (inclusiv romanesti si ale vlahilor din sudul Dunarii), iar grupul Gothart va prezenta piese inspirate de traditiile muzicale ale popoarelor din sud-estul Europei. Publicul va avea posibilitatea de a cumpara vin romanesc (Murfatlar) pentru acasa.

Printre institutiile participante in 2010 la Ziua Vinului din Balcani se numara, in premiera, si Institutul Cultural Roman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor