Parlamentul va dezbate în sesiunea din toamnă incompatibilitatea deputaţilor Andon şi Pâslaru

După întrunirea Biroului Permanent al Camerei, ce a avut loc marţi, liderul PDL Mircea Toader a afirmat că cererea cu privire la introducerea pe ordinea de zi în sesiune extraordinară a raportului comisiei juridice cu privire la incompatibilitatea deputaţilor Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD) a fost respinsă. Dezbaterea acestei probleme a fost amânată până la toamnă, deşi prin hotărârea judecătorească mandatul celor doi deputaţi ar trebui să înceteze.
Declaraţii de presă, Mircea Toader şi Ioan Oltean, la Parlamentul României. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
17.07.2012

După întrunirea Biroului Permanent al Camerei, ce a avut loc marţi, liderul PDL Mircea Toader a afirmat că cererea cu privire la introducerea pe ordinea de zi în sesiune extraordinară a raportului comisiei juridice cu privire la incompatibilitatea deputaţilor Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD) a fost respinsă. Dezbaterea acestei probleme a fost amânată până la toamnă, deşi prin hotărârea judecătorească mandatul celor doi deputaţi ar trebui să înceteze.

“Am solicitat să existe un raport cu situaţia celor doi colegi deputaţi aflaţi în situaţie de incompatibilitate şi care are nevoie de un raport ca să intre în plenul Camerei Deputaţilor, aşa cum a solicitat şi premierul în mod expres să fie rezolvată această situaţie, şi a fost respins. A spus că nu poate să se întâlnească comisia juridică cu tema aceasta, ci va fi în toamnă când vor avea consultări cu Consiliul Naţional de Integritate. Eu am solicitat să existe un raport ca să fie votat, aprobat. Dacă nu-i aprobat, atunci să intre în plen. A fost respins şi acest lucru şi sigur că vom solicita reintroducerea pe ordinea de zi, fiindcă în modul în care se desfăşoară Biroul Permanent, noi vorbim când putem, când ni se dă cuvântul şi bineînţeles toate sunt respinse. Raportul era făcut definitiv de către Comisia juridică şi era respinsă solicitarea de ridicare a mandatelor”, a declarant Mircea Toader.

Ioan Oltean: Comisia juridică a votat împotriva punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile

Vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean a precizat la rândul său că în mod abuziv comisia juridică luat s-a pronunţat împotriva unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care deja stabilise că mandatul celor doi deputaţi a încetat. Comisia juridică în acest caz trebuia doar să ia act de hotărârea Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar plenul Camerei să fie doar informat.

“Comisia juridică în mod cu totul si cu totul abuziv, fără să ţină cont că suntem în prezenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care se constată că mandatul deputatului Andon a încetat, Comisia juridică trebuie să ia doar act de acest lucru şi plenul Camerei Deputaţilor să fie informat. Din nefericire, reprezentanţii puterii în Comisia juridică au votat împotriva punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este totalmente inadmisibil. Vreau să vă precizez şi eu că în scrisoarea adresată Parlamentului, Camerei Deputaţilor de către premierul Victor Ponta se solicită, în final şi clarificarea acestui aspect. Deci astăzi, pe ordinea de zi ar fi trebuit să se includă şi raportul Comisiei juridice prin care să luăm act de încetarea mandatului celor doi deputaţi care sunt în posesia unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Repet. Comisia juridică a votat împotriva punerii în aplicare a respectării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, iar astăzi majoritatea membrilor Biroului Permanent au refuzat propunerile noastre de a se reînscrie pe ordinea de zi de mâine a Camerei Deputaţilor acestui punct”, a precizat democrat liberalul.

Valeriu Zgonea: Parlamentul îşi va lua angajamentul că în prima sesiune din toamnă va clarifica această problemă

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a infirmat faptul că solicitarea PDL a fost respinsă. Acesta a declarat, după şedinţa de marţi a Biroului Permanent al Camerei că raportul comisiei juridice a fost retrimis în plen în sesiunea trecută, la comisia juridică pentru ca aceasta să audieze şi punctul de vedere al ANI. Această problemă va fi rezolvată de abia în sesiunea parlamentară din toamnă.

“Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi i-am spus că Parlamentul României îşi va lua angajamentul că în prima sesiune din toamnă va clarifica această problemă. Voi cere, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să vină cu un raport şi un punct de vedere în sesiunea din toamnă. Eu nu pot să iau act de o hotărâre judecătorească şi nici să o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenţă decât să cer comisiei juridice, iar comisia juridică este obligată de votul plenului să cheme şi pe reprezentanţii ANI. Nu este nicio tergiversare”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor