Parlamentul suedez eticheteaza masacrarea armenilor din Turcia drept genocid

Hagia Sophia, renumita biserica/moschee simbolizeaza dubla istorie a Turciei in lumea crestina si musulmana. (Jan Jekielek / The Epoch Times)
Dorian Jones | Istanbul
13.03.2010

Un comitet din congresul american a facut o rezolutie asemanatoare saptamana trecuta si a trimis-o Casei Depline a Reprezentantilor. Miscarea a determinat Turcia sa isi retraga ambasadorul de la Washington.

Votarea de catre parlamentul suedez a rezolutiei care recunoaste masacrarea armenilor de catre turcii otomani drept genocid atrage o condamnare puternica din partea Ankarei. Votul vine dupa ce Comitetul Afacerilor Externe din Congresul SUA a votat o motiune similara la inceputul acestei luni.

Turcia si-a chemat ambasadorul din Suedia si a anulat un sumit in Stockholm dupa ce legislatorii suedezi au votat joi acesta masura.

Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat votul numindu-l drept iresponsabil.

Acelasi sentiment a venit si din partea principalelor partide politice din Turcia.

Presedintele Turciei, Abdullah Gul, a minimizat votul parlamentului suedez. "Noi stim foarte bine cum sunt luate aceste decizii", a spus el. "Aceasta decizie nu are nici o valoare pentru noi. Cei care au votat nu sunt nici istorici si nici oameni de stiinta. Nu este nevoie sa exageram acest vot si sa il facem mai important decat este de fapt", a spus el.

Armenii spun ca turcii otomani au masacrat un numar de 1.5 milioade de oameni din 1915 pana in 1923. Turcia recunoaste ca au fost omorati armeni, dar spune ca numarul victimelor este mult exagerat. Ea spune ca armenii au murit in razboiul civil care a dus la caderea imperiului otoman.

Un comitet congresional din SUA a aprobat o rezolutie similara saptamana trecuta si a trimis-o Casei Depline a Reprezentantilor. Miscarea a determinat Turcia sa isi retraga ambasadorul de la Washington.

Ca si SUA, Suedia este un aliat important pentru Turcia. Este una dintre putinele tari din Europa care sustine cu tarie dorinta Ankarei de a se alatura Uniunii Europene.

Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, a facut o declaratie catre Ankara spunand ca guvernul se opune motiunii parlamentare si nu doreste sa submineze eforturile de prietenie intre Turcia si Armenia.

Turcia si Armenia au tot facut schimb de vizite pentru a restabili relatiile diplomatice si a rezolva diferentele istorice. Anul trecut in octombrie, presedintii Turciei si Armeniei au semnat un protocol de normalizare a relatiilor. Ankara a avertizat in mod repetat ca aceste eforturi de imprietenire sunt subminate de motiunile tarilor care o acuza de genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor