Parlamentul R. Moldova începe audierile în dosarul Fundaţiei "Open Dialog" şi Ludmilei Kozlowska
alte articole
Comisia de anchetă în dosarul privind acuzaţiile de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova va începe să audieze autorităţile responsabile vineri, 2 noiembrie, anunţă Parlamentul de la Chişinău.
Ludmila Kozlowska a fost extrădată la 13 august din Polonia şi UE, fiind bănuită că ar colabora cu serviciile secrete ruseşti. Activista ucraineană a primit interdicţie de intrare în cele 26 de ţări europene din spaţiul Schengen.
Recent, Serviciul de Securitate din Ucraina ar fi iniţiat o anchetă împotriva activistei pe motiv de violare a unităţii statale ucrainene şi trădare de patrie. Fundaţia ”Open Dialog” a primit aviz negativ de la Organizaţia pentru securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Într-un interviu publicat recent de agenţia IPN, Vladimir Plahotniuc constată repetat că activista ar avea legături cu spionajul rus şi o acuză că „s-a ocupat intens de denigrarea Republicii Moldova în Europa” împreună cu liderii opoziţiei Maia Sandu şi Andrei Năstase.
În replică, Platforma DA a notat, potrivit unei declaraţii, că nu a fost finanţată, susţinută material şi nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit contrar dispoziţiilor legale. În opinia formaţiunii, interesul subit al PDM faţă de Open Dialog ar urmări scopul evident de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA şi a PAS, în special a liderilor acestor formaţiuni antioligarhice, veritabil proeuropene, Andrei Năstase şi Maia Sandu.