Parlamentul iranian votează o lege care cere "distrugerea Israelului"
alte articole
După ce a semnalat că va reîncepe îmbogăţirea uraniului la concentraţia de 20%, mult peste nivelul de care au nevoie aplicaţiile comerciale, parlamentul Iranului a votat o lege care afirmă că printre obiectivele oficiale ale politicii externe ale Republicii Islamice se numără distrugerea statului Israel.
Legea a fost votată la comemorarea asasinării generalului Qassem Soleimani, duminică.
Noul mandat are ca scop „distrugerea regimului sionist uzurpator”, precum şi „[spargerea] blocajului Fâşiei Gaza prin trimiterea de bunuri din bazele navale oficiale în Gaza în schimbul banilor, sau gratuit”, potrivit publicaţiei Foreign Policy.
Tel Aviv a condamnat în mod tradiţional sprijinul acordat de Iran organizaţiei Hamas, care controlează Fâşia Gaza, precum şi altor facţiuni islamiste din Gaza.
Organizaţia Hezbollah din Liban este, de asemenea, un pion major iranian, care primeşte finanţări majore de la Iran, precum şi arme şi sprijin logistic.
Noua lege implică faptul că Iranul trebuie să lupte pentru „dreptul de întoarcere al refugiaţilor palestinieni” şi „eliberarea Înălţimilor Golan”.
Aceste măsuri luate de parlamentul iranian sunt, conform declaraţiilor oficiale, un răspuns la „actul terorist” al asasinării generalului Soleimani pe aeroportul din Bagdad pe 3 ianuarie 2020 cu ajutorul unor drone americane.
Soleimani a fost, timp de mai mulţi ani, organizatorul expansiunii influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, cu precădere în Irak, Liban şi Siria, dar şi în Afganistan, fiind organizatorul din umbră al multor incidente teroriste.
În declaraţiile anterioare care solicitau distrugerea Israelului, Iranul a încercat să facă distincţie între distrugerea statului Israel şi distrugerea poporului evreu.
A doua zi dimineaţă, după votarea legislaţiei anti-Israel, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabeie, a anunţat prin intermediul mass-mediei de stat: „Acum câteva minute, procesul de producere a uraniului îmbogăţit 20% a început în complexul Fordo”.
Evoluţia este de natură să genereze tensiuni majore cu Israelul şi SUA, în condiţiile în care succesorul la cârma Casei Albe este nesigur, democratul Joe Biden fiind considerat de majoritatea diplomaţilor următorul preşedinte american, în ciuda faptului că alegerile americane de la 3 noiembrie au fost marcate de numeroase controverse.