Parlamentul Greciei adoptă măsurile de austeritate cerute de UE şi FMI

Susţinut de Syriza şi de Grecii Independenţi, Tspiras obţine adoptarea măsurilor de austeritate solicitate de creditorii internaţionali.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Loredana Diacu
17.10.2015

Parlamentul Greciei a adoptat, vineri noaptea, măsurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeană şi FMI, astfel încât Atena să poată primi o tranşă de credit în valoare de 2 miliarde de euro, relatează Agerpres, citând AFP şi DPA.

Cu 154 de voturi pentru şi 140 împotrivă, măsurile, cuprinzând printre altele, introducerea de noi taxe, creşterea vârstei de pensionare şi pedepse mai dure pentru cei vinovaţi de evaziune fiscală, au fost adoptate după mai multe zile de dezbateri.

"Nu este vorba de măsuri noi aici. Sunt măsuri dificile, despre care însă ştiam", a declarat Tsipras.

În favoarea noului buget au votat parlamentarii din coaliţia formată din Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras şi Grecii Independenţi, în timp ce opoziţia, de la comunişti la partidul de extremă-dreapta 'Zori Aurii', a votat contra noii legi în ansamblul său, chiar dacă unii parlamentari s-au pronunţat în favoarea anumitor articole.

Adoptarea acestor măsuri de austeritate reprezintă primul test pentru guvernul Tsipras după votul de încredere obţinut în parlament săptămâna trecută, în urma alegerilor anticipate desfăşurate pe 20 septembrie şi câştigate de Syriza.

Alegerile anticipate au fost declanşate după ce Tsipras a demisionat din funcţia de premier, pentru a pune capăt conflictelor izbucnite în sânul partidului său. Răzvrătirea a fost declanşată de schimbarea politicii guvernului elen privind acceptarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul celui de-al treilea pachet de salvare financiară. Tsipras a fost acuzat că a capitulat în faţa intereselor europene şi că a trădat poporul grec.

Reamintim că, în luna iulie a.c., Grecia a fost forţată să semneze cu troika creditorilor internaţionali cel de-al treilea pachet de bailout pentru a evita falimentul şi pentru a putea să rămână în zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor