Parlamentul European se opune comercializării cărnii de la descendenţii animalelor clonate

Parlamentul European (PE) este împotriva consumului de carne de la descendenţii animalelor clonate, poziţie diferită de cea a Consiliului şi a Comisiei Europene, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Biroului de Informare în România a PE, Mădălina Manolache.
Epoch Times România
09.07.2011

Parlamentul European (PE) este împotriva consumului de carne de la descendenţii animalelor clonate, poziţie diferită de cea a Consiliului şi a Comisiei Europene, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Biroului de Informare în România a PE, Mădălina Manolache.

”Un aspect major este legat de impasul în care se află instituţiile europene de a implementa această problemă, iar riscul este de declanşare a unui razboi comercial cu SUA în interiorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Trebuie să vedem lucrurile şi din această perspectivă comercială. Parlamentul European se opune comercializării cărnii nu doar din animale clonate, dar şi din descendenţi ai acestora. Această poziţie se deosebeşte de cea a Consiliului şi a Comisiei, care nu doresc extinderea interdicţiei şi asupra descendenţilor animalelor clonate”, a precizat Manolache.

Descendenţii sunt rezultaţi din inseminare artificială pe baza materialului genetic rezultat de la animalele clonate.

”În prezent nu se comercializează nicăieri în Uniunea Europeană carne din animale clonate, ci doar carne provenită din descendenţii animalelor clonate. (...) Personal nu cunosc faptul că se consumă şi în România astfel de carne, dar la nivelul UE se importă din SUA, acolo sunt laboratoare specializate, existând alte laboratoare în Franţa şi Marea Britanie”, a spus Mihalache.

Reprezentantul Biroului de Informare a PE a adăugat că nu se cunosc efectele pe termen lung ale introducerii acestui tip de alimentaţie.

”Problemele legate din animale clonate nu ţin doar de posibilele riscuri asupra sănătăţii consumatorilor, dar şi de aspecte de protejare a biodiversităţii şi a mediului, precum şi aspecte de etică şi de bunăstare a animalelor. Există studii care arată că animalele clonate suferă de anumite boli sau au o durată mai scurtă de viaţă şi de aceea nu se ştie exact care pot fi efectele asupra descendenţilor sau asupra consumatorilor care folosesc carnea de la descencendenţii animalelor clonate”, a explicat Mihalache.

Astfel, PE şi Consiliul UE nu au reuşit să ajungă la un acord în aducerea la zi a regulilor privind alimentele noi, adică cele produse cu ajutorul unor procese tehnologice inovative sau dacă nu sunt consumate decât de puţin timp în UE. Consiliul a refuzat o ofertă de compromis prezentantă de PE, text care sugera obligaţia de a eticheta ca atare alimentele derivate din descendenţii animalelor clonate.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în 2008, 63% dintre cetăţenii europeani au spus ca este ”improbabil” că vor cumpăra alimente derivate din animalele clonate, iar 61% dintre europeni consideră clonarea un ”lucru rău” din punct de vedere moral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor