Premierul Davutoglu avertizează UE în privinţa ridicării vizelor pentru cetăţenii turci

Premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat luni că ţara sa nu îşi va respecta angajamentele dacă regimul vizelor nu va fi liberalizat de către UE până în luna iunie.
Premierul turc Ahmet Davutoglu.
Premierul turc Ahmet Davutoglu. (Captură Foto)

Conform acordului încheiat cu Uniunea Europeană luna trecută, Turcia a acceptat să primească refugiaţi din Grecia în schimbul unei relaxări a regimului pentru vize în Europa.

Adresându-se jurnaliştilor la Aeroportul Esenboga din Ankara înainte să plece spre Strasbourg, Davutoglu a declarat că se aşteaptă ca aranjamentele pentru vize să fie finalizate până în luna iunie.

“Dacă UE nu întreprinde paşii necesari, nimeni nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să îşi respecte angajamentele”, a precizat premierul turc, făcând referire la acord, care mai prevede că UE va oferi Ankarei aproximativ 6 miliarde de dolari pentru a susţine refugiaţii din Turcia, precum şi o impulsionare a discuţiilor de aderare a ţării la UE.

Potrivit acordului, pentru fiecare refugiat ilegal întors din Grecia în Turcia, UE trebuie să primească câte un refugiat sirian deja aflat pe teritoriul turcesc. Programul de schimb a fost lansat la începutul acestei luni.

Săptămâna trecută, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Volkan Bozkır, a declarat că se aşteaptă ca liberalizarea regimului de vize să fie finalizată până în luna iunie.

La rândul său, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat recent legiuitorilor în Ankara că Turcia va anula acordul dacă Uniunea Europeana nu îşi va respecta cuvântul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe