Belgradul trebuie să continue negocierile cu Priştina pentru a adera la UE, spune Tadici

Preşedintele sârb Boris Tadici. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.03.2012

Serbia trebuie să continue să negocieze cu Priştina pentru a putea adera la Uniunea Europeană, a declarat vineri preşedintele Boris Tadici, subliniind că nu îşi va schimba niciodată poziţia şi nu va recunoaşte independenţa fostei sale provincii.

"Poziţia Serbiei este clară (...), în nicio situaţie, nici mâine, nici în viitor, nu va recunoaşte Kosovo", a spus Tadici într-o conferinţă de presă, a doua zi după ce UE i-a acordat ţării sale statutul de candidat.

UE a mediat discuţiile dintre Serbia şi Kosovo, menite să normalizeze aspecte ale vieţii care au fost perturbate de războiul din 1999 şi de declararea independenţei Priştinei.

Majoritatea puterilor occidentale au recunoscut Kosovo.

Supus la presiuni, Belgradul a acceptat să poate "negocieri tehnice" cu Priştina - un compromis de ultim moment care să permită Serbiei să facă un nou pas către aderarea la UE.

Tadici a subliniat că şi cooperarea Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a îmbunătăţit imaginea ţării sale în rândul statelor membre UE.

Preşedintele sârb a declarat că acordarea statului de ţară candidată Serbiei "nu este epocală, dar este importantă". "Va fi epocal atunci când finalizăm ultimii doi paşi, când obţinem data pentru lansarea negocierilor şi când devenim parte a UE", a spus el.

Tadici a subliniat, însă, că decizia UE este "un semnal că Serbia este pe drumul cel bun". "Reformele pe care le-am implementat în toate domeniile societăţii au fost aprobate de UE", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor