Boris Tadici vorbeşte de "unele probleme" în calea statutului de ţară candidată la UE

Preşedintele sârb, Boris Tadici, a declarat marţi, la Bruxelles, că speră că se va lua rapid o decizie privind acordarea statutului de ţară candidată şi a recunoscut că există "unele probleme " între Serbia şi câteva ţări europene.
Preşedintele sârb Boris Tadici. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.02.2012

Preşedintele sârb, Boris Tadici, a declarat marţi, la Bruxelles, că speră că se va lua rapid o decizie privind acordarea statutului de ţară candidată şi a recunoscut că există "unele probleme " între Serbia şi câteva ţări europene.

"Serbia se aşteaptă să primească statutul de ţară candidată. Astăzi am vorbit despre acest lucru şi aşteptăm ca CE să facă eforturi în această direcţie", a declarat Tadici, în cadrul unei scurte conferinţe de presă. El a recunoscut că există "unele probleme între Serbia şi câteva state membre ale UE", şi că Serbia nu va accepta nimic din ceea ce nu este în concordanţă cu Criteriile de la Copenhaga - criteriile care trebuie respectate de orice ţară care doreşte să primească statutul de candidată la UE.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că este "foarte aproape de o veste bună", întrucât majoritatea ţărilor membre sunt în favoarea acordării statutului. Şeful Executivului european a mai precizat că, dacă nu se ajunge marţi la un acord, decizia urmează să fie luată la următorul Consiliu European.

"Poziţia fermă a României" în ceea ce priveşte recunoaşterea statului de ţară candidată la UE a Serbiei a dus la prelungirea dezbaterilor la care iau parte în prezent, la Bruxelles, miniştrii europeni de externe, au declarat surse din Comisia Europeană pentru agenţia Tanjug.

Dezbaterea, care a început în jurul orei locale 10.30 (11.30 ora României), a fost prelungită pentru că România a insistat ca în concluzii să fie inclusă şi o prevedere legată de statutul minorităţii vlahe din Serbia.

Potrivit B92, România nu a precizat oficial că obiecţiile sale sunt legate de acest dosar. "Nu este clar ce vor de fapt", a declarat un oficial din CE, care participă la reuniune. Sursa a spus, însă, că se aşteaptă să se ajungă în curând la un acord.

Preşedintele sârb Boris Tadici, aflat la Bruxelles, a declarat într-o conferinţă de presă înainte de dezbatere că "obiecţiile României de a include garanţii privind respectarea drepturilor minorităţilor în concluziile de astăzi (marţi - n.r.) sunt nejustificate".

Serbia speră să obţină marţi statutul de candidat oficial la UE, dar nu se aşteaptă la fixarea datei de lansare a negocierilor.

Tadici a dat asigurări că Belgradul "a îndeplinit condiţiile pentru a obţine şi data de negociere" şi "dosarul Kosovo este singurul obstacol".

Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa doar parohiile româneşti din Voivodina. Numiţi "vlahi", românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor