2,3 milioane de dolari de la SUA pentru reformarea Justiţiei şi MAI-ului

(photos.com)
Ana Chitoroagă
26.05.2012

Săptămâna aceasta, Statele Unite au acordat Moldovei o asistenţă financiară în valoare de 2,3 milioane de dolari. Banii şi echipamentul vor fi folosite pentru implementarea reformei Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit ziarului Timpul, Brian A. Nichols, Adjunctul principal al Asistentului Secretarului de Stat a enumerat sectoarele spre care vor fi direcţionaţi cei 2,3 milioane de dolari veniţi din SUA, precizând: “Cu aceşti bani vom ajuta MAI şi Ministerul Justiţiei în implementarea reformelor, atât de necesare astăzi Republica Moldova. De asemenea, vom acorda asistenţă printr-un program de creştere a capacităţilor structurilor de stat în domeniul combaterii traficului de persoane”.

Totodată, oficialul american s-a referit şi la domeniul criminalistic, dar şi la Poliţia Rutieră, dorind ca pentru experţii criminalişti să ofere un sistem computerizat de preluare şi identificare a amprentelor digitale, iar pentru Poliţia Rutieră - un sisteme de supraveghere audio-video.

Potrivit sursei citate, din fondurile donate de partea americană Moldovei, SUA va susţine două poziţii – una de consilier juridic la ambasada SUA şi a doua - de consilier în domeniul expertizei judiciare, ambele urmând să asiste organele de drept naţional.

Mai mult, Brian A. Nichols i-a sugerat ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, că este necesară majorarea salariilor funcţionarilor, prin diferite modalităţi, “inclusiv prin reducerea numărului de funcţionari, întâi de toate, a celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile profesionale”.

Precizăm că o parte din asistenţa acordată de SUA va fi îndreptată spre reformarea poliţiei, prin organizarea de schimburi profesionale reciproce, vizite de studii, traininguri şi seminare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor