Parlamentari europeni promit să respingă Acordul de investiţii UE-China la prima întâlnire, pentru a discuta sancţiunile impuse de Beijing

Steagurile Uniuniii Europene si ale tarilor membre U.E. in fata cladirii Parlamentului European din Bruxelles
Steagurile Uniuniii Europene si ale tarilor membre U.E. in fata cladirii Parlamentului European din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Membri ai Parlamentului European au promis să respingă Acordul de investiţii UE-China care aştepta ratificarea de către Partidul Comunist aflat la guvernare, din cauza abuzurilor drepturilor omului în China.

Peste 30 de deputaţi europeni au luat cuvântul pe 28 aprilie denunţând China pentru că a cerut UE să nu mai critice suprimarea de către regimul comunist a drepturilor şi libertăţilor individuale, spunând că nu vor ratifica acordul de investiţii cu China decât dacă sunt abordate mai întâi drepturile omului.

Unii dintre ei au cerut direct respingerea acordului.

Comentariile au fost făcute în cadrul primei şedinţe a Parlamentului European cu privire la contra-sancţiunile regimului comunist chinez împotriva reprezentanţilor şi entităţilor UE.

Blocul european a sancţionat mai mulţi oficiali comunişti chinezi pentru abuzuri ale drepturilor omului împotriva uigurilor şi altor minorităţi din Xinjiang la sfârşitul lunii martie.

Dar contra-sancţiunile aplicate de regimul comunist pun în pericol probabilitatea ratificării acordului de investiţii.

Europarlamentarul francez Emmanuel Maurel a declarat parlamentului: „dacă vrem să arătăm, odată pentru totdeauna, că UE nu este doar un supermarket, ci mai degrabă are principii ... trebuie să venim cu o acţiune tangibilă şi asta înseamnă că trebuie să respingem acordul de investiţii”.

Vicepreşedintele Subcomisiei Parlamentului UE pentru Drepturile Omului, europarlamentarul german Hannah Neumann a declarat: „Acesta este un regim care trage în mod arbitrar cu mitraliera în libertatea noastră de exprimare, de cercetare şi în drepturile noastre ca membri ai parlamentului”.

Ea a spus Parlamentului că trebuie abordate drepturile omului înainte de a continua procedurile cu acordul de investiţii, adăugând „Nu sunt dispusă să las o ţară străină să-mi dicteze cum să-mi fac treaba”.

Reinhard Butikofer, europarlamentar adin partea Verzilor germani şi preşedintele delegaţiei pentru China a Parlamentului European, care a fost plasat pe lista sancţiunilor regimului de la Beijing, a declarat că dacă sancţiunile pe care Beijingul le-a impus Parlamentului UE nu vor fi ridicate, „Acordul de investiţii UE-China ar trebui îngheţat în Parlamentul European”.

El a precizat că sancţiunile impuse de China au marcat „o nouă escaladare a agresivităţii Chinei”.

„Vom face presiuni să folosim noi instrumente pentru a ne proteja mai bine economia împotriva practicilor chineze neloiale, fie că este vorba despre accesul la pieţele de achiziţii publice, lupta împotriva subvenţiilor ilegale sau împotriva produselor fabricate cu munca forţată”, a adăugat el.

Cinci europarlamentari europeni, ale căror voturi sunt necesare pentru ratificarea acordului de investiţii UE-China, au fost plasaţi pe lista sancţiunilor.

După aplicarea sancţiunilor, liderii comunişti chinezi au încercat în continuare să promoveze acordul, cerând UE să se concentreze pe comerţ şi nu pe drepturile omului.

Pe 16 aprilie, Xi Jinping a cerut UE să ratifice acordul de investiţii într-o conferinţă video cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron înaintea summitului liderilor mondiali pe probleme climatice.

Pe 20 aprilie, premierul chinez Li Keqiang s-a întâlnit cu liderii de afaceri din marile ţări ale UE în centrul China-UE în Chengdu pentru a solicita sprijin pentru acordul de investiţii.

Apoi, pe 28 aprilie, într-o şedinţă virtuală pentru a şasea şedinţă consultativă guvernamentală germano-chineză, Li Keqiang a declarat cancelarului german Angela Merkel că Germania ar trebui să se concentreze pe comerţ şi nu pe „afacerile interne” ale Chinei, care includ probleme legate de drepturile omului, a raportat Politico.

Acordul de investiţii UE-China a fost susţinut în UE de cancelarul german Angela Merkel, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut eforturile Angelei Merkel, în ciuda obiecţiilor mai multor ţări ale UE.

Acordul a fost semnat în decembrie anul trecut, după şapte ani de negocieri, dar trebuie votat în Parlamentul UE pentru a intra în vigoare.

Merkel se va retrage din politică în septembrie, iar partidul său a scăzut în ultimele sondaje, Verzii din opoziţie bucurându-se de o creştere a popularităţii.

Verzii au afirmat recent într-o declaraţie: „Comerţul este o pârghie puternică pentru apărarea şi consolidarea drepturilor omului şi a valorilor democratice fundamentale. Din păcate, acordul de investiţii UE-China, încheiat în grabă de guvernul german la sfârşitul anului trecut contrazice chiar acest obiectiv”.

Macron se confruntă, de asemenea, cu reacţii puternice împotriva acordului pe plan intern înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

La 24 aprilie, UE a condamnat agresiunea regimului chinez în Marea Chinei de Sud, despre care a spus că pune în pericol pacea regională.

La 21 aprilie, preşedintele UE, Ursula von der Leyen, a spus, de asemenea, în „raportul de progres” asupra Chinei că „divergenţele fundamentale” dintre UE şi China cu privire la „sistemele economice şi gestionarea globalizării, democraţiei şi drepturilor omului, sau cu privire la modul de abordare a ţărilor terţe, deveneau o realitate care va rămâne în viitorul previzibil şi nu trebuie băgată sub preş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii