Parlamentar PNL: China a eşuat în planul său de a se prezenta drept salvatoarea Occidentului în faţa coronavirusului
alte articole
Parlamentarul PNL Matei Dobrovie a declarat, miercuri, că strategia agresivă a Chinei de a se prezenta ca un model de succes în combaterea pandemiei de coronavirus (pentru izbucnirea căreia a fost învinuită de SUA şi alte state) şi ca salvatoare a Occidentului a eşuat în totalitate.
“În loc să repare imaginea ţării, Partidul Comunist Chinez a trezit reacţii de respingere a propagandei sale din partea SUA, Franţei, Marii Britanii şi chiar a unor state africane”, a afirmat Dobrovie, pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, parlamentului liberal a reiterat faptul că regimul de la Beijing a condiţionat furnizarea de măşti şi alte echipamente de protecţie necesare combaterii coronavirusului Wuhan de îmbrăţişarea de către oficialii ţărilor beneficiare a propagandei comuniste care descrie “modul minunat” în care liderul chinez Xi Jinping a gestionat criza.
“[Oficialii statelor beneficiare – n.r.] trebuiau să se tragă în poze cu binefăcătorii chinezi şi să-şi exprime public gratitudinea pentru ajutorul dat de aceştia. În paralel, China a continuat, prin ambasadele sale şi în presă, să acuze ţările occidentale că sunt incapabile să gestioneze pandemia de coronavirus şi nu-şi protejează cetăţenii, ba chiar că i-ar lăsa pe bătrâni să moară în azile”, a susţinut Dobrovie.
Totuşi, a continuat liberalul, strategia Beijingului nu a funcţionat, subliniind că Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borell, a respins, într-o declaraţie neaşteptat de fermă, propaganda chineză şi a arătat că lucrurile stau exact invers. Adică, încă din ianuarie, Uniunea Europeană a trimis echipamente medicale de protecţie pentru a ajuta autorităţile chineze depăşite de criza din ţara lor.
“Acest fapt a fost trecut sub tăcere de europeni, la rugămintea chinezilor”, a declarat parlamentarul, adăugând că autorităţile din Beijing au transformat echipamentele furnizate, pe care mai multe ţări le-au găsit inutile şi neconforme şi de proastă calitate, într-o armă în bătălia narativelor, cu o componentă geopolitică clară.
“A fost o încercare disperată de a scăpa de responsabilitatea pentru modul în care regimul a acţionat la începutul epidemiei când a redus la tăcere pe avertizori, a ascuns magnitudinea acesteia şi nu a permis accesul experţilor occidentali în Wuhan. Evident această strategie a eşuat lamentabil. Ţări precum Japonia iau acum în calcul să-şi ajute companiile prin stimulente financiare să-şi mute producţia din China înapoi acasă. Iar statul american Missouri a dat în judecată guvernul chinez, acuzând că ‘autorităţile chineze au înşelat populaţia, au suprimat informaţii cruciale, au arestat avertizorii, au negat transmiterea virusului de la om la om în ciuda dovezilor contrare, au permis expunerea a milioane de oameni la virus şi au stocat echipamentul de protecţie, cauzând astfel o pandemie globală, care putea fi prevenită’. Sunt acuzaţii grave şi este un demers fără precedent, care va mai inspira şi alte state să facă la fel”, a mai explicat Dobrovie.
În plus, parlamentarul PNL a atras atenţia asupra încrederii ce poate fi acordată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care, prin deciziile sale favorabile Chinei, a contribuit la izbucnirea pandemiei care bântuie aproape întreaga lume.
“În timp ce administraţia [preşedintelui american Donald - n.r.] Trump a început o investigaţie privind posibilitatea ca virusul să fi fost scăpat din Laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan, OMS condusă în continuare de tovarăşul Tedros ne asigură că noul coronavirus este de origine animală şi că nu este vorba despre o manipulare în laborator. Totuşi Organizaţia nu are explicaţie pentru faptul cum a trecut acesta între specii şi apoi la om. Putem să-i mai credem?”, a conchis Matei Dobrovie.