Parlament: Preşedinţii Blaga şi Anastase, înlocuiţi "din mers". Avertismente şi proteste faţă de USL

Vasile Blaga a fost revocat marţi din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot "împotrivă". În cadrul aceleiaşi şedinţe, Crin Antonescu a devenit singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, la conferinţa de presă de la sediul USL (Savu Lavinia / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
03.07.2012

UPDATE 4 - Roberta Anastase, revocată la ora 22.00

Roberta Anastase a fost şi ea înlocuită, după ce deputaţii au votat marţi seară revocarea democrat-liberalei din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Anastase a fost revocată din funcţie cu 160 de voturi "pentru" şi unul "contra". USL l-a propus pe Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte al Camerei.

Comisia juridică a avizase marţi, în absenţa reprezentanţilor PDL, revocarea din funcţie a Robertei Anastase, cu unanimitate de voturi.

Deputaţii PDL au părăsit marţi şedinţa Comisiei juridice în care urma să se discute despre cererea USL de revocare din funcţie a Robertei Anastase, după ce au cerut o amânare a lucrărilor comisiei până miercuri dimineaţă, pentru ca Anastase să-şi formuleze apărarea.

UPDATE 3 - Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că a contestat marţi după-masă la Curtea Constituţională revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului.

UPDATE 2 - Macovei propune ca UE să suspende dreptul de vot al României în Consiliul European

”E o lovitură de stat, se încalcă legea, instituţiile democratice se desfiinţează. Înţeleg că se planifică noi ordonanţe de urgenţă ca să nu mai ajungă nimic la Curtea Constituţională”, a precizat Monica Macovei, apoi a adăugat că ar trebui invocat articolul 7 din Tratatul UE.

Potrivit acestui articol, la propunerea unei treimi din statele membre în Parlamentul European sau a Comisiei Europene cu aprobarea Parlamentului, Consiliul poate hotărî cu o anumită majoritate că într-un stat membru s-au încălcat grav valorile democraţiei, statului de drept, ”exact situaţia în care ne aflăm astăzi”.

”Asta poate să ducă la suspendarea drepturilor care revin acelui stat membru. Cred că nimic nu trebuie nefolosit în acest moment pentru a împiedica această lovitură de stat”, a precizat Monica Macovei, adăugând că nu s-a mai întâmplat aşa ceva din timpul mineriadelor.

”În 20 de ore totul se distruge, totul se schimbă total ilegal. Aşa cum am făcut eforturi foarte mari să intrăm în UE - şi ţara, şi eu personal - cred că tocmai ca să ne apărăm ţara acum trebuie să invocăm articolul 7”, a mai spus europarlamentarul PDL.

UPDATE 1 - Numeroase avertismente şi proteste faţă de USL

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că "manipularea sau ameninţările" la adresa instituţiilor din România vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

"Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă", a declarat Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti.

Intervenţia ambasadorului Gitenstein a fost urmată de cea a comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding.

"Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României (...) Pentru mine, un sistem judiciar funcţional şi independent este o pre-condiţie pentru respect reciproc în Spaţiul european de Justiţie", a scris marţi Viviane Reding pe contul său de Twitter.

Reacţiile celor doi oficiali survin după revocarea lui Blaga şi după atacurile lansate de majoritatea USL la adresa Curţii Constituţionale. Luni, Crin Antonescu a sugerat chiar că USL ar intenţiona să-i revoce pe judecători.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a îndemnat cetăţenii să vină în număr cât mai mare la mitingul de joi, din Piaţa Revoluţiei din Capitală. Protestul va începe la ora 18.00 şi are ca scop susţinerea valorilor democratice, nefiind un miting pro-PDL, a anunţat Ungureanu.

Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi manifestă public îngrijorarea referitor la recentele evoluţii de pe scena politică prin care actuala Coaliţie de Guvernare acţionează fără a respecta regulile şi deciziile instituţiilor Statului.

"Cerem PSD şi PNL să evalueze impactul pe care deciziile luate din ambiţii politice le pot avea pentru stabilitatea proceselor democratice şi funcţionalitatea instituţiilor statului, fundamentale pentru credibilitatea României în exterior. Asemenea măsuri pot duce la consecinţe extrem de severe în plan european şi internaţional din punct de vedere economic şi politic, România fiind deja în atenţia Comisiei Europene şi a misiunilor diplomatice la Bucureşti.", a precizat IPP, printr-un comunicat de presă.

***

Blaga, revocat rapid şi forţat, fără respectarea niciunei reguli

Vasile Blaga a fost revocat marţi din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot "împotrivă". În cadrul aceleiaşi şedinţe, Crin Antonescu a devenit singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Votul a fost secret, pe buletine. Urmează o şedinţă a Biroului permanent al Senatului, de la ora 19.00.

Senatorul PNL Mario Oprea a anunţat că grupurile senatoriale ale USL îl propun pentru şefia Senatului pe Crin Antonescu.

Crin Antonescu a fost singura propunere formulată în plen, din partea grupurilor USL, celelalte grupuri nefăcâmd propuneri.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat marţi, în şedinţa de revocare a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga, că acesta a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia.

Vasile Blaga: "Practic este vorba de o lovitură de stat"

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a participat marţi în jurul prânzului la o reuniune a grupurilor PDL din Parlament prilej cu care democrat-liberalii au discutat despre demersurile anunţate de USL privind intenţia de suspendare a preşedinţilor celor două Camere, respectiv suspendarea Avocatului Poporului.

La finalul reuniunii, Vasile Blaga a denunţat faptul că este vorba despre o lovitură de stat şi a reafirmat că orice demers al USL în acest sens va fi atacat la Curtea Constituţională.

El a anunţat, totodată, că le-a spus parlamentarilor PDL să fie prezenţi la şedinţele de plen pe aceste teme şi să voteze împotrivă susţinându-şi punctele de vedere.

"Se repetă acelaşi clişeu zi de zi - confiscarea instituţiilor statului. Practic este vorba de o lovitură de stat", a afirmat Blaga, adăugând că doar el este cel care poate convoca un birou permanent al Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor